Zupa serowa, kremowa podana z podpieczonymi, pysznymi parówkami, jest idealna na jesienne wieczory, smaczna i sycąca. Dodatkowo podałam ją z pieczoną cukinią i papryką, wyszła super pyszna.
30 min
Składniki:
200 g ziemniaków
100 g marchewki
50 g selera
1 łyżka masła
1 litr bulionu
sól, pieprz, papryka w proszku do smaku
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 łyżka gęstej śmietany
100 g serka kremowego gouda
100 g parówek
50 g żółtego sera żółtego, tartego
100 g pokrojonej w kostkę cukinii
50 g czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę
2 łyżki oleju
garść grzanek
natka pietruszki do ozdoby
Zupa serowa z parówkami i pieczoną cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka z masłem i mieszając lekko podpiekamy. Po kilku minutach wlewamy bulion i gotujemy zupę 20 minut aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony serek, mieszamy aż się rozpuści.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy przeciśnięty czosnek.
Całość blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy i dodajemy część tartego sera żółtego, mieszamy aż się rozpuści.
Na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cukinię, paprykę i pokrojone ukośnie parówki, doprawiamy papryką i szczyptą soli do smaku.
Na talerz nalewamy porcję zupy, kładziemy warzywa z parówkami i posypujemy serem, oraz grzankami. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy. Smacznego.
Komentarze