Domowa kostka rosołowa jest aromatyczna, smaczna i zdrowa. Dzisiaj przepis na kostkę warzywną którą uwielbiam. 1 łyżka wystarczy do zupy i smak już się zmienia na lepszy.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SKŁADNIKI :
500 g marchewki
500 g pietruszki
ćwiartka selera
kawałek pora, biała część
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 spory pęczek lubczyku
1 pączek natki pietruszki
1 duża łyżka soli himalajskiej lub zwykłej
2 liście laurowe
odrobina tymianku może być suszony
kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu
odrobina oleju
Domowa kostka rosołowa warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa zetrzyjcie na tarce, zblendujcie lub użyjcie malaksera, przyprawy zmielcie lub rozetrzyjcie w moździerzu, ważne żeby wszystko było jak najdrobniejsze.
Na patelni rozgrzejcie oliwę i przełóżcie warzywa razem z przyprawami, podsmażcie przez 5 minut, dolejcie wodę i podgrzewajcie na małym ogniu, mieszając przez 30 – 40 minut aż wyparuje woda.
Po tym czasie jeszcze raz wszystko zblendować na gładką masę i przełożyć do słoika. Z ilości jaką podałam wychodzi duży słoik pasty warzywnej ( jak na pierwszym zdjęciu), której wystarcza na bardzo długo.
Komentarze