Zupa krem z dyni i cukinii

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Przepisów na zupy kremy jest mnóstwo. Poniżej jeden z naszych ulubionych. Przygotowanie zupy może zająć dłuższą chwilę, bo obieranie dyni czasem nie jest łatwą sprawą, ale warto. Otrzymamy bowiem bardzo dobrą, zdrową i sycącą zupę.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Około 1,5kg dyni
    1 średniej wielkości cukinia
    1 marchewka
    1 pietruszka
    Kawałek selera
    2-3 ziemniaki
    1 cebula
    1-1,5 litr bulionu
    Sól, pieprz
    Przyprawa curry
    Mielona słodka i ostra papryka
    Natka pietruszki
    Oliwa
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć, jeśli jest młoda nie trzeba obierać ze skórki, pokroić na kawałki i usunąć pestki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
    Warzywa zalać bulionem – powinno go być tyle, by przykrył warzywa, uzyskamy wtedy idealną konsystencję kremu. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Zupę zmiksować na gładko. Doprawić do smaku przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki.
    Zupę podać posypaną pestkami dyni i słonecznika.

    Jeśli zupa wychodzi dość gęsta, dodajemy wody lub rosołu do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Ziemniaki Cukinia Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować