Zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pierwsze zbiory grzybów w lesie może nieobfite ale smakowite.

  • 25 min

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
    2 marchewki,
    500 g grzybów leśnych np.borowików
    150 ml śmietany,
    1 liść laurowy ,
    700 ml bulionu warzywnego (może byc z kostki),
    2 łyżki mąki pszennej
    Kucharek do smaku
    pieprz,
    sól do smaku,
    natka pietruszki,
    1 cebula,
    przyprawa w płynie,
    3 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa grzybowa 1. Grzyby leśne oczyszczamy, myjemy i suszymy na druszlaku.
    Następnie kroimy w małe kawałki.
  • 2. Marchewki obrane ścieramy na tarce jarzynowej.
    Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę .
  • Zupa grzybowa 3. W garnku na łyżce oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebule.
  • Zupa grzybowa 4. Dodajemy do niej warzywa i liść laurowy.
  • Zupa grzybowa 5. Dolewamy bulion warzywny i gotujemy 15 minut.
  • Zupa grzybowa 6. Pokrojone grzyby przesmażamy na patelni na reszcie oleju.
  • Zupa grzybowa 7. Oprószamy grzyby 2 łyżkami mąki.
  • 8. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotujemy razem 3 minuty. A następnie łączymy z warzywami w garnku.
  • Zupa grzybowa 9. Energicznie mieszamy by zupa dobrze się połączyła z zasmażanymi grzybami i przeszła ich smakiem. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i przyprawą w płynie. Według gustu można sypnąć trochę Kucharka.
  • 10. Przed podaniem usuwamy liść laurowy. W salaterkach posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować