1.Grzyby leśne oczyszczamy, myjemy i suszymy na druszlaku.
Następnie kroimy w małe kawałki.
2.Marchewki obrane ścieramy na tarce jarzynowej.
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kosteczkę .
3.W garnku na łyżce oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebule.
4.Dodajemy do niej warzywa i liść laurowy.
5.Dolewamy bulion warzywny i gotujemy 15 minut.
6.Pokrojone grzyby przesmażamy na patelni na reszcie oleju.
7.Oprószamy grzyby 2 łyżkami mąki.
8.Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Gotujemy razem 3 minuty. A następnie łączymy z warzywami w garnku.
9.Energicznie mieszamy by zupa dobrze się połączyła z zasmażanymi grzybami i przeszła ich smakiem. Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i przyprawą w płynie. Według gustu można sypnąć trochę Kucharka.
Komentarze