Czerwona, pyszna z buraków, które zawierają dużo pierwiastków mineralnych np. takich jak:żelazo, wapń, mangan, sód itd. Uwielbiam zupę z buraków a jeszcze bardziej ze śmietaną lub jogurtem.
Składniki:
- 4-5 ziemniaków
- 1 długi duży burak
- 1 duża marchew
- 1 łyżka majeranku
- 3-4 ziela angielskie
- 1 łyżeczka soli
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka vegety
- 1 łyżka cukru
- 1 kostka rosołowa
- 2 piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- woda ok.3-4 l.
Zupa buraczkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, buraka, marchew obieramy. Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Piersi myjemy i kroimy w paski, dodajemy do zupy. Solimy ( 1 łyżeczka). Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy startego na tarce buraka, kostkę rosołową oraz pozostałe składniki. Gotujemy ok 10-15 min. Buraki nie musza długo gotować się, ponieważ szybko zmiękną po wyłączeniu zupy i nie straci zupa koloru.
Jeżeli ktoś lubi można zabielić śmietaną.
Komentarze