Ziemniaki pieczone w mleku z nutą gałki muszkatołowej

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Bardzo smaczna alternatywa do zwykłych gotowanych ziemniaków, lecz może być tez samodzielnym daniem , np na piątek. Czuć lekki posmak gałki, są mięciutkie i pyszne. Domownicy tak szybko zjedli zapiekankę,że tym razem nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Dodam je w późniejszym czasie.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    2 marchewki
    3/4 szklanki mleka
    3/4 szklanki śmietany 18 %
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    szczypta gałki muszkatołowej
    świeżo mielony pieprz

    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Ziemniaki pieczone w mleku z nutą gałki muszkatołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić na cienkie plastry. Włożyć do garnka. W miseczce wymieszać mleko,śmietanę i musztardę i dolać do ziemniaków. Gotować 10 minut. Doprawić ziemniaki pieprzem i gałką. Naczynie żaroodporne naoliwić. Przełożyć do niego ziemniaki i zalewą mleczno-śmietanową . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, piec ok 40 minut (aż ziemniaki całkowicie zmiękną) , od czasu do czasu mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować