Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serkiem ricotta to zdrowy, lekki a zarazem bardzo sycący obiad. Można przygotować je dzień wcześniej a kolejnego dnia odpiec w piekarniku.
Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serkiem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i obieramy ze skóry. Przekrawamy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy środki (usuwamy około 2 łyżek z każdego ziemniaka).
2.Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oleju, dokładamy szpinak (nie trzeba go wcześniej rozmrażać), smażymy do momentu aż lód się roztopi. Mieszamy z serkiem ricotta, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
3.Na ziemniaki nakładamy szpinakowy farsz. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Komentarze