Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serkiem ricotta

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serkiem ricotta to zdrowy, lekki a zarazem bardzo sycący obiad. Można przygotować je dzień wcześniej a kolejnego dnia odpiec w piekarniku.

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
    400g mrożonego szpinaku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju
    100g serka riccotta
    sół, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z ziemniaków

Ziemniaki faszerowane szpinakiem i serkiem ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, studzimy i obieramy ze skóry. Przekrawamy wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy środki (usuwamy około 2 łyżek z każdego ziemniaka).
  • 2. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oleju, dokładamy szpinak (nie trzeba go wcześniej rozmrażać), smażymy do momentu aż lód się roztopi. Mieszamy z serkiem ricotta, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
  • 3. Na ziemniaki nakładamy szpinakowy farsz. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować