Ziemniaki faszerowane pieczarkami i szpinakiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nie masz pomysłu na kolację? To te ziemniaki są tym czego szukasz! Nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych, dużego nakładu czasu i są niedrogie. Czyli same plusy!

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • •5 większych ziemniaków Maria Pipper
    •olej rzepakowy kujawski (pomidor, czosnek, bazylia)
    •250 g pieczarek
    •1 cebula
    •2 ząbki czosnku
    •natka pietruszki do dekoracji (można pominąć)
    •2 łyżki masła klarowanego
    •sól
    •pieprz
    •½ łyżeczki ziół prowansalskich
    •100 g szpinaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Fast food

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Ziemniaki umyj i osusz. Ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką. ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj olejem rzepakowym. Piecz w piekarniku około 1.20h, aż wykałaczka będzie lekko wchodzić w ziemniak. Pieczarki umyj osusz i pokrój w plasterki, cebulę w piórka a czosnek zmiażdż i posiekaj. Natkę pietruszki posiekaj. Na rozgrzanym maśle podduś cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Duś do odparowania wody. Na koniec dodaj szpinak i gotuj tylko do jego zwiędnięcia. Upieczone ziemniaki przekrój wzdłuż, lekko otwórz i faszeruj przygotowanym farszem pieczarkowym. Przed podaniem udekoruj natką pietruszki. Smacznego!

Porady

Filmik krok po kroku znajdziesz na Instagramie oraz na kanale YouTube https://youtu.be/sKnjriyalXk /smacznie_na_talerzu/

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Szpinak Pieczarki

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować