Przygotowuje się je z ziemniaczanego puree, a po upieczeniu wypełnia masą z chudego boczku, cebuli i zółtego sera. To łatwa i niedroga przystawka, bardzo smaczna i efektownie prezentująca się na stole
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- ziemniaki: 1.5 kilograma
- jajka: 4 sztuki
- masło: 170 gramów
- mąka: 5 łyżek
- sól (do smaku): 0.5 łyżeczki
- pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa (do smaku): 2 szczypty
- boczek (surowy,wędzony): 200 gramów
- cebula: 2 sztuki
- pieprz (do smaku): 0.5 łyżki
- szczypiorek (posiekany): 3 łyżki
- masło: 0.5 łyżki
- ser żółty: 50 gramów
Ziemniaczane gniazdka z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki, przepuścić przez praskę. Dodać miękkie masło i przesianą mąkę.
2.Do masy dodać żółtka i przyprawy, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ziemniaków i delikatnie wymieszać.
3.Masą ziemniaczaną wypełnić rękaw cukierniczy. Wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia formę gniazdka jednakowej wielkości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec 17 minut.
4.Oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. Dodać ser starty na drobnej tarce, pieprz i szczypiorek, wymieszać. Farszem wypełniać upieczone ziemniaczane gniazdka.
Komentarze