Doskonała alternatywa dla pierożków ravioli w większej wersji.Smak zielonego groszku świetnie komponuje się z żółtkiem i zaskakująco wygląda.Kiedy wymyśliłam te pierożki moja rodzina je pokochała :)
30 min
Składniki:
150 g mrożonego zielonego groszku
1,5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli
oliwa
żółtka (po jednym do każdego ravioli)
Zielone ravioli z płynnym żółtkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek wcześniej należy rozmrozić.Zagotować wodę ze szczyptą soli ,dodać groszek i gotować 10 min.Następnie zblendować z 1/4 szklanki wody.
Mąkę wsypać do miski dodać szczyptę soli,zblendowany groszek,1 łyżkę oliwy oraz 1/4 szklanki gorącej wody.Zagnieść ciasto.Gdyby za mocno się kleiło podsypać mąką.
Ciasto rozwałkować jak na pierogi.Wyciąć z niego dużym nożem dwa długie prostokąty na jeden z nich ułożyć surowe żółtka w odstępach ok 0,5 cm przykryć drugim prostokątem ciasta .
Przeciąć ciasto pomiędzy żółtkami tak aby oddzielić od siebie pierożki.Delikatnie pozlepiać palcem brzegi dookoła żółtka ,a następnie brzegi poprzyciskać widelcem.
W garnku zgotować wodę z 1 łyżką soli oraz łyżką oliwy.Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucać po kilka sztuk ravioli i gotować na niewielkim ogniu ok 1,5 min od wypłynięcia pierożków na wierzch.
Wyłożyć na talerz,skropić oliwą i posypać szczyptą soli.
Komentarze