Zielone ravioli z płynnym żółtkiem

4.5 (147 ocen)

  • 30 min

Doskonała alternatywa dla pierożków ravioli w większej wersji.Smak zielonego groszku świetnie komponuje się z żółtkiem i zaskakująco wygląda.Kiedy wymyśliłam te pierożki moja rodzina je pokochała :)

  • 30 min

Składniki:


  • 150 g mrożonego zielonego groszku
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki ciepłej wody
    szczypta soli
    oliwa
    żółtka (po jednym do każdego ravioli)
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zielone ravioli z płynnym żółtkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek wcześniej należy rozmrozić.Zagotować wodę ze szczyptą soli ,dodać groszek i gotować 10 min.Następnie zblendować z 1/4 szklanki wody.
    Mąkę wsypać do miski dodać szczyptę soli,zblendowany groszek,1 łyżkę oliwy oraz 1/4 szklanki gorącej wody.Zagnieść ciasto.Gdyby za mocno się kleiło podsypać mąką.
    Ciasto rozwałkować jak na pierogi.Wyciąć z niego dużym nożem dwa długie prostokąty na jeden z nich ułożyć surowe żółtka w odstępach ok 0,5 cm przykryć drugim prostokątem ciasta .
    Przeciąć ciasto pomiędzy żółtkami tak aby oddzielić od siebie pierożki.Delikatnie pozlepiać palcem brzegi dookoła żółtka ,a następnie brzegi poprzyciskać widelcem.
    W garnku zgotować wodę z 1 łyżką soli oraz łyżką oliwy.Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucać po kilka sztuk ravioli i gotować na niewielkim ogniu ok 1,5 min od wypłynięcia pierożków na wierzch.
    Wyłożyć na talerz,skropić oliwą i posypać szczyptą soli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować