REKLAMA

Pizza z kurkami, camembertem i płynnym żółtkiem

wyświetlono: 41 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Kilka prostych składników dobrej jakości i mini piecyk do pizzy z kamienną płytą to mój sekret domowych spotkań ze znajomymi. Dzisiaj propozycja bardzo podzielnej pizzy z płynnym żółtkiem i serkiem camembert, które tworzą idealny gorący sos do pizzy.

opublikowany: 26.11.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na 4 okrągłe pizze o średnicy 25 cm:

    ciasto:
    500 g mąki do pizzy typ 00
    350 ml wody
    10 g świeżych drożdży piekarskich
    łyżeczka miodu
    łyżeczka soli morskiej
    łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

    semolina do podsypania ciasta

    sos:
    500 g passaty pomidorowej
    cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżka oliwy z oliwek
    sól morska
    bazylia
    oregano
    majeranek

    obłożenie na każdą pizzę:
    starty parmezan
    serek camembert
    żółtko z jaja kurzego
    kurki podduszone na maśle
    szalotka
    świeży tymianek
    oregano
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Mąkę umieszczamy w dzieży robota, dodajemy pokruszone drożdże i miód, olej i wodę. Wyrabiamy końcówką hak do uzyskania miękkiego ciasta. Następnie dodajemy sól rozpuszczoną w pozostałej wodzie i stopniowo dodając oliwę energicznie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego i zwartego ciasta. Ciasto odstawiamy na około 2 godziny, żeby zwiększyło swoją objętość.

    sos:
    Na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dolewamy passatę i dusimy, aż pomidory odparują tworząc, gęsty sos. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  • pizza 2. Ciasto dzielimy na 4 części. Formujemy cienkie okrągłe placki. Placki podczas formowania podsypujemy semoliną, dzięki czemu nie będą przywierać do blatu, a podczas pieczenia nabiorą dodatkowej chrupkości.
    Każdy placek cienko smarujemy sosem, posypujemy parmezanem. Z camemberta ścinamy wierzch. Camembert układamy na środku każdej pizzy. Ciasto wokół serka nacinamy, tak aby uzyskać 10- 12 kawałków. Każdy kawałek posypujemy kurkami i cienkimi plasterkami szalotki. Pizze posypujemy tymiankiem i oregano.
  • pizza 3. Przygotowane pizze przy pomocy łopatek do pizzy przekładamy do nagrzanego piecyka.
  • pizza 4. Pieczemy przez 4-5 minut. Pod koniec pieczenia na rozpuszczonym serku camembert umieszczamy żółtko i zapiekamy 30 sekund.

    Upieczone pizze dodatkowo możemy posypać świeżymi listkami tymianku lub szczypiorkiem.

    Gotowa pizza mimo, że na cienkim cieście i z dużą ilością składników, jest chrupiąca i dobrze wypieczona. Dzięki krótkiemu pieczeniu w bardzo wysokiej temperaturze składniki są upieczone, ale ich smak i faktura nadal są świeże i pełne aromatu.

    Dzięki podzieleniu przed pieczeniem pizze od razu gotowe są do podania i jedzenia. Jedząc każdy kawałek pizzy maczamy w roztopionym serku wymieszanym z płynnym żółtkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: gotujzkasienka 130255924_146522823537677_793245626979577253_n

Jajka sadzone z płynnym żółtkiem

Jajka sadzone z płynnym żółtkiem

kategoria: jajko Śniadanie opublikowany: 09.03.2021 | wyświetlono: 139 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE