Orzechowiec z brzoskwiniami

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatny krem ,słodkie brzoskwinie i orzechowy biszkopt.Najlepszy orzechowiec jaki jadłam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    8 jajek
    200 g cukru
    300 g orzechów włoskich zmielonych
    2 kopiaste łyżki mąki pszennej ( Basia Extra wypiek)
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    1,5 kostki margaryny Kasia
    2 budynie waniliowe
    4 żółtka
    5 łyżek cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 szklanki mleka

    Ponadto:

    puszka 850 ml brzoskwiń w syropie
    200 ml śmietanki 30%
    300 ml śmietanki 36%
    0,5 tabliczki czekolady mlecznej (potartej na dużych oczkach tarki jarzynowej)
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Desery

Orzechowiec z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek.Z białek ubić pianę i ciągle ubijając powoli dodawać cukier,a następnie po jednym żółtku.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia dodać do ubitej piany razem ze zmielonymi orzechami .Całość delikatnie ale dokładnie wymieszać.
    Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30-40min w 180C.Ostudzić,przekroić na pół.

    Krem:W 1 szklance mleka rozmieszać budynie z cukrem,mąką i żółtkami.Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować i gotować jak budyń.Odstawić do całkowitego wystygnięcia.Ostudzony budyń zmiksować z margaryną na jednolitą masę.Włożyć do lodówki na 30 min,aby krem trochę stężał.


    Do formy włożyć jedną część biszkoptu na nią wyłożyć krem ,na wierzch kremu ułożyć odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie lekko podociskać,przykryć drugą częścią biszkoptu,ponownie podociskać i wstawić do lodówki na całą noc.
    Na drugi dzień ubić razem obie śmietanki na sztywno i wyłożyć na wierzch,posypać startą czekoladą.

Porady

Upieczony biszkopt jest bardzo delikatny po przekrojeniu najlepiej podłożyć sobie pod górną część jakąś podkładkę żeby dźwignąć ją do góry .Ja użyłam dwóch szklanych desek do krojenia. Można też biszkopt upiec w dwóch formach wtedy będzie wygodniej, należy masę podzielić na pół i skrócić nieco czas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować