Zielona sałatka ze szczawiem i szparagami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Czarująca kolorem i bogactwem składników bardzo łatwa i lekka sałatka z groszkiem, szparagami i cukinią. Zielona bomba witaminowa.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 duże liście sałaty masłowej
    pół pęczka liści szczawiu
    cukinia
    100g zielonego groszku
    pęczek zielonych szparagów
    garść listków bazylii
    skórka z cytryny
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Zielona sałatka ze szczawiem i szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem z groszkiem w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez 5-6 minut. Szparagi i groszek odcedzamy. Na talerzach układamy porwane kawałki sałaty oraz szczawiu. Na każdym z talerzy układamy przekrojone na pół szparagi oraz cukinie pokrojona w słupki. Całość posypujemy groszkiem i liśćmi bazylii. Oliwę mieszamy z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i polewamy sałatkę. Na sałatkę ścieramy skórkę z niewoskowanej, sparzonej cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować