żeberka w sosie pomidorowym

4.5 (188 ocen)

  • 10 min

bardzo smaczne i apetyczne

  • 10 min

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    1 puszka(400 g)pokrojonych pomidorów bez skórki
    kilka ziaren pieprzu
    kilka ziaren ziela angielskiego
    0,5 litra rosołu z kostki
    papryka w proszku ostra
    1 liść laurowy
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    przyprawa do mięsa wieprzowego
    kminek. tymianek
    2 cebule
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przyprawione żeberka 1. Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, natrzeć przyprawą do wieprzowiny,
  • podsmażone żeberka 2. podsmażamy żeberka z obu stron na złoty kolor
  • żeberka z cebulką 3. cebule kroimy i dodajemy do podsmażonego mięsa
  • duszone żeberka 4. gdy cebulka się podsmaży Mięso zalewamy rosołem dodajemy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Dusimy do miękkości.
  • żeberka w sosie pomidorowym 5. Pod koniec duszenia wlewamy puszkę pomidorów i wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem i papryką i dusimy jeszcze chwilkę. doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem i tymiankiem

Porady

najlepiej podawać z ziemniakami z ogórkami korniszowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować