Żeberka na kapuście z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę białą szatkujemy, kiszoną płuczemy. W dużym rondlu roztapiamy margarynę i wrzucamy kapusty oraz pokrojoną w krążki cebule. Wszystko przesmażamy pół godziny bez przykrycia na małym ogniu.
Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry razem z nóżkami i przesmażamy na masełku, delikatnie posypując solą. Dodajemy do kapusty.
Żeberka płuczemy pod wodą, osuszamy na ręczniku, oprószamy pieprzem i solą, obsmażamy z obydwu stron na patelni, aby się ładnie przyrumieniły. Do kapusty dodajemy przecier, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek według gustu, wkładamy żeberka, oraz zalewamy 1 litrem bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu ok 2 godzin. Możemy od czasu do czasu przemieszać.
Komentarze