Żeberka na kapuście z pieczarkami

5 (149 ocen)

Pyszne żeberka. Możemy podać same, z chlebkiem lub ziemniaczkami.

Składniki:

  • 1 ½ kg ładnych żeberek
    1 kg kiszonej kausty
    ½ kg białej kapusty
    70 dkg pieczarek
    4 cebule
    słoiczek przecieru pomidorowego (200g)
    1 litr bulionu
    sól, pieprz, majeranek
    ½ kostki margaryny
    olej do smażenia
    liść laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Żeberka na kapuście z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę białą szatkujemy, kiszoną płuczemy. W dużym rondlu roztapiamy margarynę i wrzucamy kapusty oraz pokrojoną w krążki cebule. Wszystko przesmażamy pół godziny bez przykrycia na małym ogniu.
    Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry razem z nóżkami i przesmażamy na masełku, delikatnie posypując solą. Dodajemy do kapusty.
    Żeberka płuczemy pod wodą, osuszamy na ręczniku, oprószamy pieprzem i solą, obsmażamy z obydwu stron na patelni, aby się ładnie przyrumieniły. Do kapusty dodajemy przecier, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek według gustu, wkładamy żeberka, oraz zalewamy 1 litrem bulionu. Całość dusimy na wolnym ogniu ok 2 godzin. Możemy od czasu do czasu przemieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować