Zdrowo nadziany patison

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

To danie nie tylko jest zdrowe, pysznie smakuje, ale i ślicznie wygląda na talerzu

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - patison średniej wielkości (dynia talerzowata): 3 sztuki
    - brązowy ryż: 100 gramów
    - pomidory pelati (świeże): 2 sztuki
    - cebula średnia: 0.5 sztuki
    - żółty ser (twardy): 50 gramów
    - oregano: 0.5 szklanki
    - pieprz i sól do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zdrowo nadziany patison - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • patisony 1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu- na półtwardo.

    Patisony przekrawamy w ten sposób , by odciąć z nich górną część. Będzie ona stanowić przykrywkę, czapeczkę, dla naszego nadzienia. Wydrążamy i usuwamy pestki za pomocą dużej łyżki. Następnie delikatnie zeskrobujemy miąższ patisona tak by go nie przedziurawić, oraz by została jeszcze ok 0.5 cm warstwa. Wydrążone patisony lekko solimy i pieprzymy.
  • Patison z nadzieniem 2. Wydrążony miąższ kroimy na male kawałki.
    Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory parzymy przez kilka sekund we wrzątku i zdejmujemy z nich skórkę. Wybrałam pomidory pelati- bo praktycznie nie mają pestek. Jeśli używasz zwykłe pomidory- wydrąż z nich pestki. Pomidory kroimy na ok 1 cm kawałki. Ser ścieramy na drobnych oczkach.
  • Patison nadziewany brązowym ryżem i pomidorami 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200'C.
    Na patelni podsmażamy cebulę, po chwili dorzucamy do niej miąższ patisona. Dusimy 3-4 minuty na małym ogniu, po czym dorzucamy pomidory. Smażymy razem aż pomidory się lekko rozpadną, dorzucamy ugotowany ryż, ser i oregano. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pomidor Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować