Patison marynowany

4.43 (208 ocen)

  • 20 min

Smakują lepiej niż zwykłe ogórki

  • 20 min

Składniki:

  • patison

    Włożyć do słoika:
    liść laurowy
    koper (dojrzały, podsuszony, z nasionkami)
    2 ząbki czosnku (wedle uznania, mogą być i trzy)
    chrzan, gorczyca, ziele angielskie, pieprz

    Zalewa:
    1,5 litra wody
    1,5 szklanki octu 10%
    1 szklanka cukru
    1,5 płaskiej łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.43 (208 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Patison marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisony umyć, pokroić na kawałki (jeżeli są małe to zostawić w całości) i włożyć do słoika wraz z podanymi składnikami. Zalać ciepłą, przyrządzoną w odpowiedniej proporcji zalewą. Pasteryzować około 10 minut, nie więcej. Przechowujemy w piwnicy, chłodnym i suchym miejscu do następnych zbiorów.

Porady

Zamiast patisonów można użyć cukinię

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Patison

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować