Patison faszerowany dynią i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Patisony myjemy i ostrym nożem odcinamy „czapeczki”. Łyżką wydrążamy pestki, które wyrzucamy a miąższ kroimy w kosteczkę. Tak przygotowane „miseczki” blanszujemy we wrzątku około 7 minut. Po wyjęciu z wrzątku patisona solimy i pieprzymy w środku. Świeże zioła myjemy, osuszamy, obrywamy listki z gałązek i siekamy. Filet z indyka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy sosem sojowym i ziołami. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany ząbek czosnku, pilnując, aby się n ie przypalił. Następnie wrzucamy na patelnię indyka. Smażymy tak długo, aż każdy kawałek będzie przyrumieniony. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Dynię tniemy w drobną kostkę, mieszamy z pokrojonym patisonem, solimy i pieprzymy. Patisony napełniamy indykiem i warzywami, nakrywamy czapeczkami i zapiekamy 40 minut.
Gwarantuję, że będzie smakowało!
Komentarze