Patison faszerowany dynią i indykiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

To danie idealne na początek polskiej, złotej jesieni. Prezentuje się też bardzo dekoracyjnie, więc warto zaskoczyć nim kogoś bliskiego.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - patison średniej wielkości (dynia talerzowata): 4 sztuki
    - pierś z indyka: 400 gramów
    - dynia wypestkowana: 100 gramów
    - pomidory koktajlowe lub cherry: 6 sztuk
    - świeży tymianek, gałązka: 1 sztuka
    - świeży rozmaryn, gałązka: 1 sztuka
    - sos sojowy: 4 łyżki
    - czosnek: 1 ząbek
    - olej do smarzenia: 3 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Patison faszerowany dynią i indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Patisony myjemy i ostrym nożem odcinamy „czapeczki”. Łyżką wydrążamy pestki, które wyrzucamy a miąższ kroimy w kosteczkę. Tak przygotowane „miseczki” blanszujemy we wrzątku około 7 minut. Po wyjęciu z wrzątku patisona solimy i pieprzymy w środku. Świeże zioła myjemy, osuszamy, obrywamy listki z gałązek i siekamy. Filet z indyka kroimy w drobną kostkę, doprawiamy sosem sojowym i ziołami. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany ząbek czosnku, pilnując, aby się n ie przypalił. Następnie wrzucamy na patelnię indyka. Smażymy tak długo, aż każdy kawałek będzie przyrumieniony. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki. Dynię tniemy w drobną kostkę, mieszamy z pokrojonym patisonem, solimy i pieprzymy. Patisony napełniamy indykiem i warzywami, nakrywamy czapeczkami i zapiekamy 40 minut.
    Gwarantuję, że będzie smakowało!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować