Placuszki bardzo fajnie sprawdzają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Można je zabrać ze sobą do pracy i zjeść na zimno albo podać z gulaszem na niedzielny obiad.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
PLACKI Z KASZY JęCZMIENNEJ::
- kasza jęczmienna mazurska dwa woreczki: 2 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- pieczarki duże: 4 sztuki
- Mąka pszenna pełnoziarnista: 2 łyżki
- Jajko: 1 sztuka
- czosnek: 2 ząbki
- Sól, pieprz ziołowy do smaku: 1 szczypta
- oliwa czosnkowo-ziołowa: 1 łyżka
GULASZ WARZYWNY Z INDYKIEM::
- udziec z indyka: 1 sztuka
- seler naciowy łodygi: 3 sztuki
- marchewka mała: 2 sztuki
- cebula mala: 1 sztuka
- papryka: 1 sztuka
- ziele angielskie: 4 sztuki
- pieprz czarny ziarnisty: 5 sztuk
- sól morska (do smaku) i pieprz mielony: 2 szczypty
- cząber: 1 łyżeczka
- tymianek: 1 łyżeczka
- papryka słodka w proszku: 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
- przecier pomidorowy: 3 łyżki
DODATKI::
- oscypek: 3 plastry
- dymka zielona część: 1 pęczek
1.Ugotowaną kaszę mieszamy razem z zeszkloną cebulką i podsmażonymi pieczarkami, jajkiem, mąką oraz przyprawami. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy i smażymy średniej wielkości placuszki. W czasie smażenie w razie potrzeby dolewamy oliwy. Usmażone placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Udziec z indyka oraz warzywa (seler, marchew papryka, cebula) kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię, najlepiej użyć patelni nadającej się również do duszenia, wlewamy łyżeczkę oliwy i dodajemy pokrojony udziec. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Wszystko smażymy na średnim ogniu ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy kolejne 7 minut, często mieszając. Całość podlewamy 150 ml wody, doprawiamy cząbrem, tymiankiem i papryką. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na wolnym ogniu na ok. 20 min. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze parę minut. Całość dekorujemy plastrami oscypka i posiekaną dymką.
Komentarze