zdowe_kasze

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placuszki bardzo fajnie sprawdzają się zarówno na obiad, jak i na kolację. Można je zabrać ze sobą do pracy i zjeść na zimno albo podać z gulaszem na niedzielny obiad.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • PLACKI Z KASZY JęCZMIENNEJ::
    - kasza jęczmienna mazurska dwa woreczki: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - pieczarki duże: 4 sztuki
    - Mąka pszenna pełnoziarnista: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - Sól, pieprz ziołowy do smaku: 1 szczypta
    - oliwa czosnkowo-ziołowa: 1 łyżka
    GULASZ WARZYWNY Z INDYKIEM::
    - udziec z indyka: 1 sztuka
    - seler naciowy łodygi: 3 sztuki
    - marchewka mała: 2 sztuki
    - cebula mala: 1 sztuka
    - papryka: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - pieprz czarny ziarnisty: 5 sztuk
    - sól morska (do smaku) i pieprz mielony: 2 szczypty
    - cząber: 1 łyżeczka
    - tymianek: 1 łyżeczka
    - papryka słodka w proszku: 1 łyżeczka
    - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
    - przecier pomidorowy: 3 łyżki
    DODATKI::
    - oscypek: 3 plastry
    - dymka zielona część: 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zdowe_kasze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zdrowe_kasze 1. Ugotowaną kaszę mieszamy razem z zeszkloną cebulką i podsmażonymi pieczarkami, jajkiem, mąką oraz przyprawami. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oliwy i smażymy średniej wielkości placuszki. W czasie smażenie w razie potrzeby dolewamy oliwy. Usmażone placki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
    Udziec z indyka oraz warzywa (seler, marchew papryka, cebula) kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię, najlepiej użyć patelni nadającej się również do duszenia, wlewamy łyżeczkę oliwy i dodajemy pokrojony udziec. Doprawiamy solą, pieprzem mielonym, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Wszystko smażymy na średnim ogniu ok. 5-7 minut. Następnie dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy kolejne 7 minut, często mieszając. Całość podlewamy 150 ml wody, doprawiamy cząbrem, tymiankiem i papryką. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na wolnym ogniu na ok. 20 min. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze parę minut. Całość dekorujemy plastrami oscypka i posiekaną dymką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować