Zupa bambusowa po polsku:)

4.5 (197 ocen)

  • Łatwy

Moim zdaniem zupa bambusowa to klasyka wietnamskiej kuchni. Dziś postanowiłam zaserwować ją na swój, polski sposób:)

  • Łatwy

Składniki:


  • - włoszczyzna: 1 sztuka
    - seler naciowy łodygi: 2 sztuki
    - papryczka chili bez pestek: 0.5 sztuki
    - imbir świeży kawałek 1 cm: 1 plaster
    - szalotka: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa z oliwek: 1 łyżeczka
    - pędy bambusa w słoiku: 1 opakowanie
    - grzyby mun suszone: 0.5 opakowania
    - pierś z kurczaka pojedyncza: 1 sztuka
    - dymka zielona część: 1 sztuka
    - białko rozmącone: 1 sztuka
    - sos sojowy do smaku: 6 łyżek
    - pieprz,sól do smaku: 1 szczypta
    - makaron sojowy: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa bambusowa po polsku:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa Bambusowa Po Polsu 1. Na łyżeczce oliwy z oliwek podsmażamy posiekany czosnek, chilli, imbir i przekrojoną na połowę szalotkę. Po ok. 2-3 minutach dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki marchew. Warto użyć garnka z grubszym dnem, aby podczas smażenia nic się nie przypaliło. Po kolejnych 2 min., całość zalewamy wodą i dorzucamy pietruszkę,selera naciowego, kawałeczek pora, ok. 5-6 łyżek sosu sojowego i kilka rozgniecionych ziarenek pieprzu. Przykrywamy pokrywką i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zmiękną. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka, można ją oprószyć solą, ale nie jest to konieczne. Jeśli utworzą się szumowiny trzeba je zebrać, można też przecedzić rosołek przez sito. Kiedy kurczak się zetnie dodajemy bambusa razem z zalewą. Radzę jednak kupować bambusa w słoiku, ostatnio użyłam tego z puszki i po dodaniu go z zalewą, musiałam zupę przecedzać dwa razy, bo na wierzchu utworzyło się niezbyt smaczne bagienko, a sam bambus był po prostu bez smaku. W osobnym garnuszku gotujemy grzyby Mun według przepisu na opakowaniu. Uważajcie na ilość dodanych grzybków, gdyż wyglądają niepozornie, ale podczas gotowania dwukrotnie zwiększają swoją objętość. Rada z życia wzięta. Ostatnio stwierdziłam, że na duży gar zupy, taka paczuszka będzie w sam raz i ugotowałam całą. I właśnie dlatego grzyby Mun znalazły się również w drugim daniu. Chociaż grunt, żeby nic się nie zmarnowało:). Zupkę można jeszcze dosolić jeśli jest taka potrzebna lub od biedy dodać kostkę rosołową warzywną. Całość powinna się gotować jeszcze z 20 minut, po tym czasie dorzucamy do zupki makaron sojowy i posiekane zioła. Zasadniczo nie trzeba zupy już gotować, bo makaron sam się ugotuje, więc zdejmujemy garnek i po 10 minutach, kiedy makaron powinien być już dobry, dodajemy roztrzepane jedno białko jajka, lekko rozprowadzamy je w zupce, aż do momentu, kiedy się całkowicie zetnie i voila:).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować