Szpinakowy zawiajniec

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Danie stworzone specjalnie dla mojej ś.p. babci. Lekko strawne i dietetyczne, ale jednocześnie pełne smaku i elegancji.

  • Łatwy

Składniki:

  • - pierś z kurczaka podwójna: 2 sztuki
    - liście szpinaku (dużych, świeżych): 1 kilogram
    - tymianek świeży: 1 łyżka
    - oregano (najlepiej świeże): 1 łyżka
    - skrórka z jednej cytryny: 1 sztuka
    - oliwa czosnkowa: 1 łyżeczka
    - masło: 1 łyżka
    - śmietana 12-18%: 2.3 łyżki
    - gałka muszkatowłowa: 0.5 łyżeczki
    - czosnek w ząbkach: 8 ząbków
    - cebula: 1 sztuka
    - sól i i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowy zawiajniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szpinakowy zawijaniec 1. Piersi z kurczaka należy podzielić na cztery połówki, dokładnie umyć i delikatnie rozbić na cienkie, jak największe plastry. Następnie przyprawić filety solą i pieprzem, skórką z cytryny, posiekanymi, świeżymi listkami tymianku i oregano oraz połową wyciśniętych ząbków czosnku. Przygotowane piersi odłożyć do lodówki na kilka godzin, aby smaki się ze sobą połączyły.
    Świeże liście szpinaku (jeśli nie mamy świeżych liści, możemy użyć dostępnego przez cały rok szpinaku baby lub w ostateczności mrożonego) dokładnie opłukać, odciąć łodyżki, listki osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie przełożyć liście szpinaku do dużego garnka z grubym dnem, tak aby liście się nie przypaliły. Na dno garnka wlewamy trochę wody, liście szpinaku mają się poddusić a nie ugotować, mają zmięknąć i zmniejszyć swoją objętość. Podczas duszenia szpinaku doprawić go do smaku solą, pieprzem oraz stratą gałką muszkatołową. Na patelni rozgrzać pół łyżki masła oraz łyżeczkę oliwy czosnkowej, dokładamy pokrojoną w kostkę połówkę cebuli. Kiedy cebula się zeszkli, dodać pozostałe ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki. Następnie przełożyć na patelnię podduszone liście szpinaku i całość podsmażyć kilka minut. Na koniec dodać 2-3 łyżki śmietany i jeszcze chwilkę dusić na małym ogniu. Przygotowany szpinak rozsmarować na całej powierzchni rozbitej piersi, całość zwinąć dość ścisło w roladę. Przygotowaną roladę zawinąć w folię aluminiową, dodając uprzednio odrobinę masła do środka, tak żeby pierś podczas pieczenia nie wyschła i nie stała się sucha. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, roladki piec ok. 25 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 7-10 minut.
    Roladki podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz marchewką z groszkiem, oczywiście również będą pasować inne dodatki takie jak puree z marchewki, pieczone ziemniaczki czy mix sałat z winegretem balsamicznym.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować