Zawijane makówki do odrywania

4.5 (167 ocen)

Ślimaczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem masy makowej.

Składniki:

  • Ciasto:
    375 g mąki pszennej tortowej
    75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
    1 cukier waniliowy
    1 jajko
    30 g świeżych drożdży
    pół szklanki mleka (letniego)
    szczypta soli
    50 g cukru

    Dodatkowo:
    masa makowa (ok 300 g))
    100 g cukru pudru
    sok z połowy cytryny
    łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zawijane makówki do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W mniejszej miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i rozetrzeć, następnie dodawać stopniowo letnie mleko ciągle ucierając, by drożdże dobrze się rozpuściły. Zaczyn odstawić na ok 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, margarynę, jajko, resztę cukru z cukrem waniliowym i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać mąki, jeżeli będzie się kleiło ale nie powinno. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Zwijane makówki 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować na prostokąt ok. 50x30cm. Równomiernie posmarować masą makową.
  • Zawijane makówki 3. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pociąć na 14 jednakowych części (jak kopytka). Tortownicę 26cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć kawałki ciasta. Odstawić jeszcze na ok 10 min do wyrośnięcia.
  • Zawijane makówki 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 30-40 min do suchego patyczka. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i jeszcze gorące ciasto posmarować polewą i posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować