Ślimaczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem masy makowej.
Składniki:
Ciasto:
375 g mąki pszennej tortowej
75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
1 cukier waniliowy
1 jajko
30 g świeżych drożdży
pół szklanki mleka (letniego)
szczypta soli
50 g cukru
Dodatkowo:
masa makowa (ok 300 g))
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Zawijane makówki do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W mniejszej miseczce pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i rozetrzeć, następnie dodawać stopniowo letnie mleko ciągle ucierając, by drożdże dobrze się rozpuściły. Zaczyn odstawić na ok 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać sól, margarynę, jajko, resztę cukru z cukrem waniliowym i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać mąki, jeżeli będzie się kleiło ale nie powinno. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować na prostokąt ok. 50x30cm. Równomiernie posmarować masą makową.
3.Zwinąć wzdłuż dłuższego boku i pociąć na 14 jednakowych części (jak kopytka). Tortownicę 26cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć kawałki ciasta. Odstawić jeszcze na ok 10 min do wyrośnięcia.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 stopni i piec ok 30-40 min do suchego patyczka. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i jeszcze gorące ciasto posmarować polewą i posypać skórką pomarańczową.
Komentarze