Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami

4.5 (175 ocen)

Moja wersja szwedzkiej zapiekanki, na każdą porę dnia. Jest bardzo smaczna, bo kto nie polubi miękkich ziemniaczków z cebulą i szprotkami? W prostocie siła :)

Składniki:

  • 1kg obranych ziemniaków
    2 czerwone cebule
    2 ząbki czosnku
    1 puszka szprotek w oleju
    250ml mleka
    250ml śmietany 30%
    bułka tarta
    1 łyżka suszonego tymianku
    sól, pieprz
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana ze szprotkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule przekroić na pół i cienko pokroić. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę, potem czosnek, aż zmiękną i lekko się zrumienią.
  • 2. Szprotki przekroić, zalewę odłożyć.
  • 3. Ziemniaki poszatkować na cienkie talarki.
  • 4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć połowę ziemniaków, posypać solą, pieprzem i połową tymianku.Na to wyłożyć cebulę, a na nią szprotki. Przykryć całość resztą ziemniaków i ponownie oprószyć je resztą przypraw.
  • 5. Zalać równomiernie zapiekankę olejem ze szprotek oraz śmietaną wymieszaną z mlekiem. Wierzch posypać bułką tartą.
    Piec w 180st. przez ok. 1 godzinę.

Porady

W oryginalnym przepisie używane są anchois. Wersja ze szprotkami jest oczywiście tańsza, wtedy też mniej solimy zapiekankę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować