Krem marchewkowy z twarogiem i grzankami

0 (0 ocen)

Danie dobre na lekką kolację. Dodatek twarogu ze szczypiorkiem, najlepiej z ciepłym kremem z marchewki, jest naprawdę udany. Musicie spróbować :)

Składniki:

  • Składniki na 4-5 porcji:

    3 duże marchewki
    1 średnia cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka musztardy
    1 łyżka masła
    100g twarogu półtłustego
    1 łyżka szczypiorku
    2 kromki chleba
    sól, pieprz, słodka papryka, czosnek w proszku

Krem marchewkowy z twarogiem i grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby tylko ją przykryła. Dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
  • 2. Na niewielkiej ilości oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie dodajemy posiekany drobno czosnek.
    Do garnka z marchewką wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy musztardę, solimy i miksujemy całość na krem.
  • 3. W miseczce rozgniatamy twaróg, dodajemy szczypiorek, solimy i łączymy całość.
    Chleb kroimy na ćwiartki (można też w kostkę lub w geometryczne kształty), obtaczamy w czosnkowo-paprykowej panierce i smażymy na suchej patelni do zrumienienia.
  • 4. Podajemy krem marchewkowy razem z łyżką twarogu i grzankami.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy