Zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą

4.49 (199 ocen)

  • Łatwy

Sposób na szybkie i sycące danie. Szczególnie dla lubiących kuchnię włoską.

  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron penne: 10 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - pomidory bez skórki w puszce: 1 opakowanie
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa: 6 łyżek
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżki
    - filet z kurczka: 50 dekagramów
    - kulki mozarelli: 2 sztuki
    - oregano, bazylia: 0.5 pęczka
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kurczakiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, grubo posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory rozgnieść widelcem. W garnku rozgrzać połowę oliwy. Usmażyć na niej na szklisto cebulę. Dodać czosnek, pomidory i koncentrat. Doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć płomień i gotować 20 min. Doprawić.
  • 2. W drugim garnku zagotować posoloną wodę. Wrzucić makaron, gotować 10 min. Odcedzić i przelać zimną wodą. Mozzarelle osączyć z zalewy, pokroić w cienkie plasterki.
  • 3. Zioła posiekać, dodać do sosu pomidorowego. Umyte filety zrumienić z obu stron na pozostałej oliwie. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem. Następnie pociąć w cienkie plasterki.
  • 4. W żaroodpornym naczyniu ułożyć makaron i mięso, polać sosem pomidorowym. Na wierzchu rozłożyć plastry mozzarelli. Zapiekać w temp. 200 st. C przez 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować