Zapiekanka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i mascarpone

4.49 (160 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sycące, pyszne i zdrowe. ;)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza gryczana w torebce: 200 gramów
    - pierś z kurczaka (podwójna): 300 gramów
    - mascarpone: 150 gramów
    - czosnek (ząbki): 5 ząbków
    - masło do zasmażania: 30 gramów
    - oliwa z oliwek, olej: 1 łyżeczka
    - gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - sól morska gruba: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny świeżo mielony: 1 szczypta
    - ser żólty starty: 150 gramów
    - natka zielonej pietruszki- posiekana: 1 pęczek
    - szpinak mrożony rozdrobniony: 450 gramów
    - cebula czerwona średnia: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.

    Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego oliwę z oliwek by zbyt szybko się nie spaliło.
    Czosnek obieramy z łupinek, przeciskamy przez praskę i smażymy na niewielkim ogniu, dodajemy drobno posiekaną cebulę.

    Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy zamrożony szpinak i co jakiś czas go odwracamy. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
  • 2. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Całość zagęszczamy serkiem mascarpone i garstką startego, żółtego sera.

    Połowę odcedzonej kaszy wsypujemy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy porcją szpinaku, kolejną porcją kaszy, resztą szpinaku.
    Całość posypujemy drobno startym żółtym serem.

    Zapiekankę pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

    Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować