300 g kaszy gryczanej
pół kostki twarogu ( ok 150 g)
1 jajko
1 pierś z kurczaka
2-3 cebule
6 pieczarek
oliwa/ olej do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, oregano, curry, przyprawa do kurczaka, papryka słodka
kilka plastrów sera żółtego
Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu.
2.W tym czasie pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, obtoczyć w przyprawach i podsmażyć razem z pokrojoną cebulą.
3.Pieczarki pokroić i podsmażyć.
4.Kaszę wymieszać z serem i całym jajkiem.
5.Połowę kaszy wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, następnie wyłożyć kurczaka z cebulą i przykryć resztą kaszy. Na wierzchu układać plastry sera żółtego i posypać papryką słodką.
6.Piec 30 min w temp 160 stopni. Podawać z sosem czosnkowym, pikantnym lub grzybowym. Smacznego:)
Komentarze