Kolorowa zapiekanka w cieście naleśnikowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wynik mojej fantazji kulinarnej.......pomidory nadziewane puree ziemniaczanym, pieczarki faszerowane kiełbasą i serem, marchewki z parówką, brukselka, buraki....wszystko w cieście naleśnikowym.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    mleko 1 szklanka
    mąka 20 dekagramów
    woda gazowana 0.5 szklanki
    Jajko 1 sztuka
    sól

    Warzywa i mięso:
    pomidory duże 3 sztuki
    ziemniaki większe 3 sztuki
    pieczarki duże 4 sztuki
    buraki ćwikłowe podłużne 2 sztuki
    marchewka 2 sztuki
    brukselka 8 sztuk
    kiełbasa 1 sztuka
    parówki 2 sztuki

    dodatki:
    ser żółty 3 dekagramy
    czosnek ząbek (posiekany) 2 sztuki
    natka pietruszki (posiekana) 4 łyżki
    koncentrat barszczu czerwonego 1.5 łyżki
    kefir 5 łyżek
    gałka muszkatałowa 0.5 łyżeczki
    zioła prowansalskie 0.33 łyżeczki
    sól i pieprz (do smaku)
    tłuszcz do naczynia 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Kolorowa zapiekanka w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mieszamy dokładnie mąkę, mleko, wodę, jajko i sól. Odstawiamy
  • 2. Myjemy brukselkę. Gotujemy ją 5 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Buraczki obieramy i gotujemy 4 minuty.

    Obieramy i myjemy ziemniaki oraz marchewkę. Gotujemy do miękkości.

    Myjemy i sparzamy pomidory oraz pieczarki.

    Ser żółty ścieramy na tarce. Kiełbasę kroimy w kostkę.

    Z pieczarek odcinamy nóżki. Faszerujemy je kiełbasą i posypujemy żółtym serem.
  • 3. Z pomidorów odcinamy kapelusze, a z pozostałej większej części wydrążamy miąższ. Marchewki przekrajamy na pół i wycinamy w nich otwory wycinarką. Parówki dzielimy na kawałki, nacinamy na krzyż ich końcówki i wkładamy je w otwory marchewek.
  • 4. Ugotowane ziemniaki tłuczemy na puree razem z kefirem, solą, pieprzem, gałką muszkatałową, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Masę ziemniaczaną dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy koncentrat barszczu czerwonego - dokładnie mieszamy. Do pomidorów wsypujemy po trochę natki pietruszki, a następnie dekoracyjną szprycą (rękawem cukierniczym) wyciskamy bajkowo puree.
  • przed pieczeniem 5. Większe naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy fantazyjnie w nim przygotowane warzywa i wędliny.

    Całość delikatnie zalewamy ciastem naleśnikowym, tak by warzywa były widoczne a ciasto zostało rozlane na całej zapiekance.

    Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut - do zrumienienia.
  • 6. Po zapieczeniu dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Porady

Podobają mi się rozchylone w trakcie pieczenia końcówki parówek, które po wyjęciu później z piekarnika wracają do pierwotnej postaci....

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować