Zapiekanka śledziowa

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 20 min

Pierwszy raz ją zrobiłam, gdy niespodziewanie odwiedzili nas znajomi.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 40 dag solonych filetów śledziowych
    ● 3 łyżki mąki
    ● cebula
    ● sól
    ● 5 łyżek masła
    ● 4 łyżki śmietany
    ● 10 dag gotowanej chudej szynki
    ● 30 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy, kilka
    razy zmieniając wodę. Kroimy
    w kostkę. Ziemniaki gotujemy
    w mundurkach. Obieramy
    i kroimy w plastry.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy
    w kostkę i szklimy na łyżce
    masła. Oprószamy mąką i podsmażamy. Mieszamy
    ze 125 ml wody. Podgrzewamy
    ok. 5 minut, nie dopuszczając
    do wrzenia.
    Szynkę kroimy w kostkę.
    Ze śmietaną dodajemy do
    sosu. Mieszamy.
  • 3. W natłuszczonej formie
    na przemian układamy warstwami
    ziemniaki i śledzie
    (ostatnią warstwą powinny
    być ziemniaki). Polewamy
    sosem śmietanowym i posypujemy
    serem. Obkładamy
    wiórkami masła. Pieczemy
    30 minut w 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PPWS_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.22 (234 ocen)

woda sledziowa

To może cię zainteresować