Zapiekanka śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy, kilka
razy zmieniając wodę. Kroimy
w kostkę. Ziemniaki gotujemy
w mundurkach. Obieramy
i kroimy w plastry.
2.Cebulę obieramy, kroimy
w kostkę i szklimy na łyżce
masła. Oprószamy mąką i podsmażamy. Mieszamy
ze 125 ml wody. Podgrzewamy
ok. 5 minut, nie dopuszczając
do wrzenia.
Szynkę kroimy w kostkę.
Ze śmietaną dodajemy do
sosu. Mieszamy.
3.W natłuszczonej formie
na przemian układamy warstwami
ziemniaki i śledzie
(ostatnią warstwą powinny
być ziemniaki). Polewamy
sosem śmietanowym i posypujemy
serem. Obkładamy
wiórkami masła. Pieczemy
30 minut w 200 °C.
Komentarze