Zapiekanka naleśnikowa z mięsem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy z czosnkiem i mięsem do cebuli. Dokładnie mieszamy.
2.Koncentrat pomidorowy mieszamy z 6 łyżkami wody, papryką, solą, pieprzem oraz maggi. Dodajemy do mięsa, mieszamy. Chwilę smażymy.
3.Naleśniki: wszystkie składniki ciasta miksujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy 10 naleśników. Smarujemy mięsnym farszem i zwijamy
w rulony. Przekładamy do natłuszczonej formy.
4.Pomidory sparzamy, obieramy i drobno kroimy. Kładziemy na naleśniki. Posypujemy przyprawami i posiekaną zieleniną, a następnie startym serem. Na wierzch kładziemy wiórki masła. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 220 °C.
Porady
RADY Agnieszki Sołowej
Do farszu warto dodać kilka posiekanych listków bazylii lub garść rozmarynu. Danie podajemy z sałatką z pomidorów i ogórków.
Komentarze