Zapiekanka naleśnikowa z mięsem i pomidorami

5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Chętnie testuję przepisy, aby wzbogacić domowe menu.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 30 dag mielonego mięsa
    ● 2 cebule
    ● ząbek czosnku
    ● 4 pomidory
    ● 2 małe ogórki
    ● 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    ● 20 dag żółtego sera
    ● łyżka masła
    ● olej
    ● przyprawy: sól, pieprz, maggi, słodka mielona papryka
    ● bazylia
    ● natka pietruszki
    Ciasto naleśnikowe:
    ● 2,5 szkl. mleka
    ● 2 szkl. mąki
    ● 3 jajka
    ● 1,5 łyżeczki proszku
    do pieczenia
    ● sól
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Zapiekanki

Zapiekanka naleśnikowa z mięsem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy z czosnkiem i mięsem do cebuli. Dokładnie mieszamy.
  • 2. Koncentrat pomidorowy mieszamy z 6 łyżkami wody, papryką, solą, pieprzem oraz maggi. Dodajemy do mięsa, mieszamy. Chwilę smażymy.
  • 3. Naleśniki: wszystkie składniki ciasta miksujemy. Na rozgrzanym oleju smażymy 10 naleśników. Smarujemy mięsnym farszem i zwijamy
    w rulony. Przekładamy do natłuszczonej formy.
  • 4. Pomidory sparzamy, obieramy i drobno kroimy. Kładziemy na naleśniki. Posypujemy przyprawami i posiekaną zieleniną, a następnie startym serem. Na wierzch kładziemy wiórki masła. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 220 °C.

Porady

RADY Agnieszki Sołowej Do farszu warto dodać kilka posiekanych listków bazylii lub garść rozmarynu. Danie podajemy z sałatką z pomidorów i ogórków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować