Zapiekanka naleśnikowa z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki: Szpinak rozdrobnić blenderem wraz z odrobiną wody na gładką masę.
Mąkę wymieszać z mlekiem, wodą, jajkami, olejem i solą i zmiksować. Ciasto na naleśniki podzielić na dwie części. Do jednej dodać szpinak i zmiksować. Z ciasta jasnego i zielonego usmażyć naleśniki.
Farsz: Cebulę obrać i posiekać, marchewkę oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę, dodać marchewkę oraz pietruszkę i chwilę razem smażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość razem smażyć. Dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy . Na koniec całość doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Naleśniki delikatnie ściąć tak aby przypominały prostokąt. Na każdy naleśnik nakładać farsz, zwinąć ciasno w rulon i przekroić na pół. Naleśniki układać ciasno w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać serem i zapiekać 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Komentarze