Zapiekane parówki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę. Cukinię i paprykę myjemy i osuszamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, pozostałe warzywa kroimy w małą kostkę.
2.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i mieszając, smażymy warzywa ok. 3 minut. Zestawiamy z ognia, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Nieco studzimy i mieszamy z parmezanem.
3.Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałym olejem. Z parówek zdejmujemy osłonki, nacinamy wzdłuż i układamy w naczyniu. W nacięcia wkładamy farsz. Całość zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Podajemy z keczupem.
Komentarze