Zapiekane parówki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidora sparzamy, zdejmujemy
skórkę. Cukinię i paprykę
myjemy i osuszamy. Z papryki
usuwamy gniazdo nasienne Cebulę i czosnek obieramy.
Czosnek przeciskamy przez
praskę, pozostałe warzywa kroimy
w małą kostkę.
2.Na patelni rozgrzewamy
2 łyżki oleju i mieszając, smażymy
warzywa ok. 3 minut. Zestawiamy
z ognia, doprawiamy do
smaku solą, pieprzem i ziołami.
Nieco studzimy i mieszamy
z parmezanem.
3.Żaroodporne naczynie smarujemy
pozostałym olejem.
Z parówek zdejmujemy osłonki,
nacinamy wzdłuż i układamy
w naczyniu. W nacięcia wkładamy
farsz. Całość zapiekamy ok.
15 minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 180 °C.
Podajemy z keczupem.
Porady
redakcyjnej kucharki Krystyny
● Parmezan można zastąpić innym żółtym serem o pikantnym smaku.
Komentarze