Zapiekane parówki z farszem

4.5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Zapiekane parówki ładnie wyglądają, są pyszne i łatwe do przygotowania. Świetna przekąska nie tylko dla najmłodszych.

  • 25 min

Składniki:

  • ● 16 parówek
    ● cukinia
    ● pomidor
    ● papryka
    ● cebula
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 4 łyżki oleju
    ● zioła prowansalskie
    ● sól
    ● pieprz
    ● 10 dag startego parmezanu
    ● keczup
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane parówki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidora sparzamy, zdejmujemy
    skórkę. Cukinię i paprykę
    myjemy i osuszamy. Z papryki
    usuwamy gniazdo nasienne Cebulę i czosnek obieramy.
    Czosnek przeciskamy przez
    praskę, pozostałe warzywa kroimy
    w małą kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy
    2 łyżki oleju i mieszając, smażymy
    warzywa ok. 3 minut. Zestawiamy
    z ognia, doprawiamy do
    smaku solą, pieprzem i ziołami.
    Nieco studzimy i mieszamy
    z parmezanem.
  • 3. Żaroodporne naczynie smarujemy
    pozostałym olejem.
    Z parówek zdejmujemy osłonki,
    nacinamy wzdłuż i układamy
    w naczyniu. W nacięcia wkładamy
    farsz. Całość zapiekamy ok.
    15 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 180 °C.
    Podajemy z keczupem.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Parmezan można zastąpić innym żółtym serem o pikantnym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować