Jest doskonały dla osób chorujących na anemię. Myślałam, że nie polubię tego smaku, ale jest naprawdę dobry.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- 2 kg buraczków ćwikłowych ( najlepiej podłużnych)
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 średniej wielkości główka czosnku
- kilka ziaren pieprzu
- 2 łyżki soli
- 2 l wody
Zakwas z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki obieramy, kroimy na plastry o grubości pół centymetra. Układamy w 3-litrowym słoiku naprzemiennie z przyprawami i obranymi ząbkami czosnku.
Wodę gotujemy, po przestudzeniu dodajemy sól i mieszamy. Letnią zalewamy buraczki.
2.Słoik zakręcamy nakrętką, ale nie do końca szczelnie. Można też go przykryć gazą i zawiązać sznurkiem lub gumką.
3.Odstawiamy na 5-7 dni w ciepłe miejsc, gdzie temperatura ma około 20 stopni. u.
4.Ukiszony zakwas należy przelać do czystych, wyparzonych, szczelnie zamykanych słoików lub buteleczek i przechowywać w lodówce.
Komentarze