Zakwas z buraczków

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest doskonały dla osób chorujących na anemię. Myślałam, że nie polubię tego smaku, ale jest naprawdę dobry.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 kg buraczków ćwikłowych ( najlepiej podłużnych)
    - kilka liści laurowych
    - kilka ziaren ziela angielskiego
    - 1 średniej wielkości główka czosnku
    - kilka ziaren pieprzu
    - 2 łyżki soli
    - 2 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zakwas z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki obieramy, kroimy na plastry o grubości pół centymetra. Układamy w 3-litrowym słoiku naprzemiennie z przyprawami i obranymi ząbkami czosnku.
    Wodę gotujemy, po przestudzeniu dodajemy sól i mieszamy. Letnią zalewamy buraczki.
  • 2. Słoik zakręcamy nakrętką, ale nie do końca szczelnie. Można też go przykryć gazą i zawiązać sznurkiem lub gumką.
  • 3. Odstawiamy na 5-7 dni w ciepłe miejsc, gdzie temperatura ma około 20 stopni. u.
  • 4. Ukiszony zakwas należy przelać do czystych, wyparzonych, szczelnie zamykanych słoików lub buteleczek i przechowywać w lodówce.

Porady

Można go pić lub dodawać do barszczu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować