Schab duszony w sosie cebulowym i białym winie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Moja babcia go przyrządzała na niedzielny obiad. Ma bardzo oryginalny smak.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 500 g schabu
    - 2 średniej wielkości cebule
    - 200 ml śmietany 30 %
    - 500 ml bulionu drobiowego
    - 100 ml białego wina wytrawnego
    - vegeta, sól, pieprz
    - olej do smażenia
    - mąka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Schab duszony w sosie cebulowym i białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w plastry o grubości 1-2 cm. Oprószyć vegetą i pozostawić na godzinę.
  • 2. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Gdy się zarumieni, przełożyć do większego garnka i wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu.
  • 3. W międzyczasie schab oprószyć w mące i obsmażać z obydwu stron do uzyskania złotego koloru, następnie wrzucać do bulionu z cebulą. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
  • 4. Dodać śmietanę i wlać białe wino. Doprawić przyprawami do smaku. Doprowadzić do wrzenia.
  • 5. W słoiczku roztrzepać 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody, tak aby nie było grudek. Wlać do garnka, gotować chwilę.

Porady

Tak przygotowany schab można podawać np. z kluskami śląskimi czy ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Białe wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować