Schab duszony w sosie cebulowym i białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab pokroić w plastry o grubości 1-2 cm. Oprószyć vegetą i pozostawić na godzinę.
2.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Gdy się zarumieni, przełożyć do większego garnka i wlać bulion. Gotować na wolnym ogniu.
3.W międzyczasie schab oprószyć w mące i obsmażać z obydwu stron do uzyskania złotego koloru, następnie wrzucać do bulionu z cebulą. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
4.Dodać śmietanę i wlać białe wino. Doprawić przyprawami do smaku. Doprowadzić do wrzenia.
5.W słoiczku roztrzepać 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody, tak aby nie było grudek. Wlać do garnka, gotować chwilę.
Porady
Tak przygotowany schab można podawać np. z kluskami śląskimi czy ryżem.
Komentarze