Zakwas z buraczków czerwonych

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Pyszny sok z kiszonych buraków na wsparcie naszego układu odpornościowego każdego dnia. Pijmy na zdrowie.

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • lutego 04, 2021
    ZAKWAS Z BURAKÓW
    Naturalny prebiotyk i probiotyk w jednym przepysznym napoju. Pijmy go na zdrowie. Nasza przemiana materii ulegnie poprawie, nasz układ odpornościowy nam podziękuje, nasze jelita będą nam wdzięczne no i oczywiście będziemy mieć więcej energii każdego dnia.
    Na zdrowie :)

    SKŁADNIKI:

    1 kg buraków
    6 ząbków czosnku
    6 ziarenek ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    8-10 ziarenek pieprzu
    1 łyżeczka kminku ziarnistego
    1 l wody
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Napoje Sok Buraczki Zakwas

Zakwas z buraczków czerwonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i zostawiamy do przestygnięcia.
    Sparzamy słój, w którym będziemy kisić barszcz.
    Buraki myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki lub w plastry( 2 buraki kroimy grubiej, położymy je na wierzch , aby nie wypływały ponad stan wody).
    Połowę buraków wkładamy do słoika, wsypujemy wszystkie przyprawy i czosnek, następnie dosypujemy resztę buraków.
    Buraczki zalewamy przestudzoną wodą . Płyn musi przykryć warzywa.
    Słoik przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym, ewentualnie nakrętką, ale jej nie dokręcamy. Zostawiamy w kuchni najlepiej w zaciemnionym miejscu. Ja słoik nakrywam lekko ściereczką i trzymam go na blacie kuchennym.
    Codziennie zaglądamy do słoika, jeśli pojawi się piana to ją zbieramy. Po około 6-9 dniach zakwas mamy gotowy.
    Powinien przyjemnie kwaskowato pachnieć . Zlewamy go do wyparzonych butelek
    i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sałatka z czerwonych buraczków

To może cię zainteresować