Pyszny sok z kiszonych buraków na wsparcie naszego układu odpornościowego każdego dnia. Pijmy na zdrowie.
30 min
Łatwy
Składniki:
lutego 04, 2021
ZAKWAS Z BURAKÓW
Naturalny prebiotyk i probiotyk w jednym przepysznym napoju. Pijmy go na zdrowie. Nasza przemiana materii ulegnie poprawie, nasz układ odpornościowy nam podziękuje, nasze jelita będą nam wdzięczne no i oczywiście będziemy mieć więcej energii każdego dnia.
Na zdrowie :)
SKŁADNIKI:
1 kg buraków
6 ząbków czosnku
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
8-10 ziarenek pieprzu
1 łyżeczka kminku ziarnistego
1 l wody
1 łyżka soli
Zakwas z buraczków czerwonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i zostawiamy do przestygnięcia.
Sparzamy słój, w którym będziemy kisić barszcz.
Buraki myjemy i obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki lub w plastry( 2 buraki kroimy grubiej, położymy je na wierzch , aby nie wypływały ponad stan wody).
Połowę buraków wkładamy do słoika, wsypujemy wszystkie przyprawy i czosnek, następnie dosypujemy resztę buraków.
Buraczki zalewamy przestudzoną wodą . Płyn musi przykryć warzywa.
Słoik przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym, ewentualnie nakrętką, ale jej nie dokręcamy. Zostawiamy w kuchni najlepiej w zaciemnionym miejscu. Ja słoik nakrywam lekko ściereczką i trzymam go na blacie kuchennym.
Codziennie zaglądamy do słoika, jeśli pojawi się piana to ją zbieramy. Po około 6-9 dniach zakwas mamy gotowy.
Powinien przyjemnie kwaskowato pachnieć . Zlewamy go do wyparzonych butelek
i przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Komentarze