Tradycyjne jajka na twardo nie muzą być nudne. wystarczy nadać im kształt serca i zaserwować na śniadanie ukochanej osobie np. w walentynki czy rocznicę.
20 min
Składniki:
jajka klasy M (tyle sztuk ile zjemy)
łyżka octu spirytusowego
sól, ostra papryka
majonez
de dekoracji: kilka pomidorków koktajlowych
plasterki ogórka lub cukinii
zielenina
dodatkowo:
karton po mleku lub soku
ołówki lub patyczki do sushi
gumki recepturki
Zakochane jajka na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotowujemy taka ilość wody aby całkowicie przykryła jajka. Dodajemy łyżkę octu aby jajka nie pękły. Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy delikatnie jajka. Od momentu ponownego zwarzenia wody odliczamy 8 minut. Odlewamy gorącą woda i zastępujemy ja zimną. Gdy się ociepli ponownie ja wylewamy i zastępujemy zimną. Jajka obtłuc z wszystkich stron i włożyć jeszcze na chwilkę do wody. Po tych zabiegach jajko powinno się dać ładnie obrać nie naruszając białka.
Z kartonu po mleku lub soku wycinamy dwa kawałki które składamy na pół. karton musi być czysty i suchy. Ciepłe jajka umieszczamy na srebrnej stronie kartonika a na ich środku kładziemy ołówek lub patyczek do sushi. Patyczek przymocowujemy za pomocą dwóch gumek recepturek. Pozostawiamy na około 10 minut. Delikatnie zdejmujemy gumki i rozcinamy jajka na połówki. Jajka solimy, robimy rozetkę z majonezu i posypujemy ostra papryką. Smacznego
Komentarze