Zakochane jajka na twardo

0 (0 ocen)

  • 20 min

Tradycyjne jajka na twardo nie muzą być nudne. wystarczy nadać im kształt serca i zaserwować na śniadanie ukochanej osobie np. w walentynki czy rocznicę.

  • 20 min

Składniki:

  • jajka klasy M (tyle sztuk ile zjemy)
    łyżka octu spirytusowego
    sól, ostra papryka
    majonez
    de dekoracji: kilka pomidorków koktajlowych
    plasterki ogórka lub cukinii
    zielenina

    dodatkowo:
    karton po mleku lub soku
    ołówki lub patyczki do sushi
    gumki recepturki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Ser

Zakochane jajka na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zakochane jajka na twardo 1. W garnku zagotowujemy taka ilość wody aby całkowicie przykryła jajka. Dodajemy łyżkę octu aby jajka nie pękły. Gdy woda zacznie wrzeć wkładamy delikatnie jajka. Od momentu ponownego zwarzenia wody odliczamy 8 minut. Odlewamy gorącą woda i zastępujemy ja zimną. Gdy się ociepli ponownie ja wylewamy i zastępujemy zimną. Jajka obtłuc z wszystkich stron i włożyć jeszcze na chwilkę do wody. Po tych zabiegach jajko powinno się dać ładnie obrać nie naruszając białka.
    Z kartonu po mleku lub soku wycinamy dwa kawałki które składamy na pół. karton musi być czysty i suchy. Ciepłe jajka umieszczamy na srebrnej stronie kartonika a na ich środku kładziemy ołówek lub patyczek do sushi. Patyczek przymocowujemy za pomocą dwóch gumek recepturek. Pozostawiamy na około 10 minut. Delikatnie zdejmujemy gumki i rozcinamy jajka na połówki. Jajka solimy, robimy rozetkę z majonezu i posypujemy ostra papryką. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować