Wyśmienite pączki

4.5 (183 ocen)

Zawsze robi je Moja Babcia, wychodzą wspaniale!

Składniki:

  • 1 kg mąki
    20 dag masła
    1 szklanka cukru
    10 dag drożdży
    3/4 l mleka
    1 opakowanie cukru wan.
    10 żółtek
    łyżka spirytusu lub 2 łyżki octu
    szczypta soli
    konfitury lub dżem do nadziania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Wyśmienite pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać 1 szklankę mąki i 1/3 szklanki cukru, utrzeć z drożdżami, wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Do żółtek dodać szczyptę soli, odstawić na 10 minut, dodać do rozczynu. Połączyć z cukrem, cukrem wan. i spirytusem. Dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i roztopione masło oraz przesianą mąkę, wymieszać.
  • 2. Starannie wyrobić ciasto, aż będzie lśniące i zacznie odchodzić od ręki, ponownie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swą objętość, rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką na grubość ok. 2 cm i wykrawać szklanką krążki. Na środku każdego ułożyć 1/2 łyżeczki konfitur, zlepić brzegi, wyrównać.
  • 3. Stolnicę wysypać mąką, układać pączki zlepione stroną do dołu, zachowując odpowiednie odstępy, przykryć je ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy podrosną, rozgrzać olej w głębokim naczyniu, wkładać pączki zlepioną częścią na dół, smażyć aż się zrumienią, przełożyć na drugą stronę. Osączać na papierowych serwetkach. Polukrować lub posypać pudrem.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować