Wołowina w piwie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem szczęśliwą żoną i mamą dwulatka. Nie pracuję, bo zajmuję się dzieckiem. W kuchni stawiamdopiero pierwsze kroki, a że mój mąż jest mięsożerny, więc na obiad zawsze robię mięso.

Składniki:

  • ● 90 dag wołowiny bez kości
    ● 50 g mąki (1/3 szkl.)
    ● 1 łyżeczka soli
    ● pieprz
    ● 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    ● 3 łyżki oleju
    ● 25 g masła
    ● 2 duże cebule
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1 łyżeczka brązowego cukru
    ● 600 ml ciemnego piwa
    ● sok i skórka starta z 1 pomarańczy
    ● 3 listki laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina w piwie 1. Piekarnik rozgrzewamy do
    180 °C. Mąkę przesiewamy na
    talerz i mieszamy z solą, pieprzem
    i gałką muszkatołową.
    Obtaczamy w niej mięso pokrojone
    w kostkę. Połowę oleju i masła rozgrzewamy, wkładamy
    1/2 mięsa i smażymy 3 min.
    Resztę mięsa smażymy na pozostałym
    oleju, aż się zrumieni.
  • Wołowina w piwie 2. Mięso wykładamy na talerz.
    Cebule kroimy w krążki, czosnek
    siekamy. Smażymy, mieszając,
    dodajemy cukier i minutę
    gotujemy na małym ogniu, aż
    cukier się skarmelizuje. Z pomarańczy
    wyciskamy sok.
  • Wołowina w piwie 3. Mięso wkładamy do garnka,
    wlewamy piwo. Dodajemy sok
    z pomarańczy, połowę startej
    skórki i listki laurowe. Zagotowujemy
    i dusimy pod przykryciem
    1,5-2 godz. Co jakiś czas
    mieszamy i podlewamy przegotowaną
    ciepłą wodą. Gdy mięso
    zmięknie, wyjmujemy listki laurowe,
    posypujemy resztą skórki
    i podajemy np. z makaronem
    wstążki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować