Jestem szczęśliwą żoną i mamą dwulatka. Nie pracuję, bo zajmuję się dzieckiem. W kuchni stawiamdopiero pierwsze kroki, a że mój mąż jest mięsożerny, więc na obiad zawsze robię mięso.
Składniki:
● 90 dag wołowiny bez kości
● 50 g mąki (1/3 szkl.)
● 1 łyżeczka soli
● pieprz
● 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
● 3 łyżki oleju
● 25 g masła
● 2 duże cebule
● 2 ząbki czosnku
● 1 łyżeczka brązowego cukru
● 600 ml ciemnego piwa
● sok i skórka starta z 1 pomarańczy
● 3 listki laurowe
Wołowina w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do
180 °C. Mąkę przesiewamy na
talerz i mieszamy z solą, pieprzem
i gałką muszkatołową.
Obtaczamy w niej mięso pokrojone
w kostkę. Połowę oleju i masła rozgrzewamy, wkładamy
1/2 mięsa i smażymy 3 min.
Resztę mięsa smażymy na pozostałym
oleju, aż się zrumieni.
2.Mięso wykładamy na talerz.
Cebule kroimy w krążki, czosnek
siekamy. Smażymy, mieszając,
dodajemy cukier i minutę
gotujemy na małym ogniu, aż
cukier się skarmelizuje. Z pomarańczy
wyciskamy sok.
3.Mięso wkładamy do garnka,
wlewamy piwo. Dodajemy sok
z pomarańczy, połowę startej
skórki i listki laurowe. Zagotowujemy
i dusimy pod przykryciem
1,5-2 godz. Co jakiś czas
mieszamy i podlewamy przegotowaną
ciepłą wodą. Gdy mięso
zmięknie, wyjmujemy listki laurowe,
posypujemy resztą skórki
i podajemy np. z makaronem
wstążki.
Komentarze