Wołowina w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę czyśmy ze ścięgien i tłuszczu a następnie kroimy w 2cm kostkę. Następnie obtaczamy mięso w mące, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, rumienimy mięso ze wszystkich stron i przekładamy wraz z powstałym sosem do misy wolnowaru.
2.Na tej samej patelni (bez czyszczenia!) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dokładamy boczek z cebulką i podsmażamy przez 6 – 8 minut. Następnie przekładamy do misy wolnowaru.
3.Na patelnię wlewamy piwo, dodajemy przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Wszystko to co przywarło do dna patelni odskrobujemy – to wzbogaci nasz sos. Wrzącą ciecz wlewamy do misy wolnowaru, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i włączamy na niską moc. Gotujemy przez 8 godzin. Podajemy z kaszą.
Komentarze