Wołowina w piwie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatna i aromatyczna wołowina, długo duszona w jasnym piwie. Danie do wolnowaru.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wołowina (pokrojona w kostkę): 700 gramów
    - żółta cebula (posiekana): 450 gramów
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - czarny pieprz: 0.25 łyżeczki
    - olej: 6 łyżek
    - boczek (pokrojony w kostkę): 30 gramów
    - tymianek: 0.5 łyżeczki
    - bazylia, oregano, szałwia: 0.25 łyżeczki
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - jasne piwo: 200 mililitrów
    - musztarda w proszku: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wołowina w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina w piwie II 1. Wołowinę czyśmy ze ścięgien i tłuszczu a następnie kroimy w 2cm kostkę. Następnie obtaczamy mięso w mące, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, rumienimy mięso ze wszystkich stron i przekładamy wraz z powstałym sosem do misy wolnowaru.
  • 2. Na tej samej patelni (bez czyszczenia!) rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dokładamy boczek z cebulką i podsmażamy przez 6 – 8 minut. Następnie przekładamy do misy wolnowaru.
  • Wołowina w piwie II 3. Na patelnię wlewamy piwo, dodajemy przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Wszystko to co przywarło do dna patelni odskrobujemy – to wzbogaci nasz sos. Wrzącą ciecz wlewamy do misy wolnowaru, całość dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i włączamy na niską moc. Gotujemy przez 8 godzin. Podajemy z kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować