Wołowina po burgundzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać pokrojony boczek i zrumienić. Ściągnąć z tłuszczu. Mięso pokroić na większe kawałki. Partiami obsmażyć mięso na rumiano i odłożyć na talerz do boczku.
Marchew i pora pokroić w plasterki. Czosnek rozgnieść nożem i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na tłuszcz z mięsa i podsmażyć. Posypać mąką, solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 minut.
Wlać ciepły bulion wołowy, wino oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dodać mięso i boczek. Wrzucić listki laurowe, posiekany tymianek. Jeszcze raz zagotować.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia do zapiekania. Mięso powinno być przykryte zalewą. Naczynie przykryć. Zapiekać ok. 2 1/2 godzin w 180 st. C
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Podsmażyć cebulę szalotkę i pieczarki. Jeśli mamy większe pieczarki przekroić na pół. Dodać do gulaszu. Wymieszać i zapiekać jeszcze 30 minut bez przykrycia.
Porady
Możecie również spróbować zastąpić wołowinę wieprzowiną. Też będzie pysznie
Komentarze