Wołowina po burgundzku

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Uwielbiam smak i zapach tego sosu. Wyczuwalne zioła i wino plus słodycz marchewki. Pycha

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 1/2 kg wołowiny
    150 g wędzonego boczku
    1 łyżka oleju roślinnego
    1 łyżka masła
    2 ząbki czosnku
    2-3 marchewki
    1 por
    1 cebula
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    500 ml bulionu wołowego
    500 ml czerwonego wina wytrawnego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 listki laurowe
    kilka gałązek tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
    8 małych cebulek szalotek
    300 g małych pieczarek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Wołowina po burgundzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać 1 łyżkę oleju. Dodać pokrojony boczek i zrumienić. Ściągnąć z tłuszczu. Mięso pokroić na większe kawałki. Partiami obsmażyć mięso na rumiano i odłożyć na talerz do boczku.

    Marchew i pora pokroić w plasterki. Czosnek rozgnieść nożem i posiekać. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na tłuszcz z mięsa i podsmażyć. Posypać mąką, solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 minut.

    Wlać ciepły bulion wołowy, wino oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować. Dodać mięso i boczek. Wrzucić listki laurowe, posiekany tymianek. Jeszcze raz zagotować.

    Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia do zapiekania. Mięso powinno być przykryte zalewą. Naczynie przykryć. Zapiekać ok. 2 1/2 godzin w 180 st. C

    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Podsmażyć cebulę szalotkę i pieczarki. Jeśli mamy większe pieczarki przekroić na pół. Dodać do gulaszu. Wymieszać i zapiekać jeszcze 30 minut bez przykrycia.

Porady

Możecie również spróbować zastąpić wołowinę wieprzowiną. Też będzie pysznie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować