Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

  • wyświetlono: 1010 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Niezwykle proste do przygotowania danie, a jednocześnie bardzo wykwintne i bogate w smaku. Takie, które możemy podać na świąteczny obiad lub uroczystą kolację. Tak zrobiona wołowina smakuje wszystkim, a szczególnie wielbicielom filmu „Julie i Julia” z niezrównaną Meryl Streep i talentu kulinarnego Julie Child, na podstawie której przepisu ją ugotowałam.

anemon
  • 6 porcje
  • Trudny

Składniki

mięso wołowe /antrykot/ - 1 kg
chudy surowy boczek - 150 g
marchewka - 1 szt.
cebula – 2 szt.
pieczarki – 300 g
czerwone wytrawne wino – 1 szk.
bulion wołowy – 2 szk.
przecier pomidorowy – 1 łyżka
czosnek – 3 ząbki
sól – do smaku
pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
olej - do smażenia

BOUQUET GARNI:
świeży tymianek – 4 gałązki
liście laurowe – 2 szt.
natka pietruszki – 4 gałązki
rozmaryn – 1 gałązka

Sposób przygotowania przepisu:

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku

  • 1. Wołowinę opłukać, pokroić w grubą kostkę i każdy kawałek dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Następnie wysmażony boczek przełożyć do garnka żeliwnego, a na pozostałym na patelni tłuszczu smażyć partiami ze wszystkich stron kawałki wołowiny. Obsmażone przekładać do garnka z boczkiem.
  • 3. Na tej samej patelni usmażyć obraną, opłukaną i pokrojoną w piórka cebulę, następnie przełożyć ją do garnka. Dodać obraną i pokrojoną na grube kawałki marchewkę. Wlać czerwone wytrawne wino /najlepiej z Burgundii/, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, przecier pomidorowy, sól, pieprz. Do garnka wlać gorący bulion wołowy, tyle aby cała potrawa była nim zakryta. Na wierzchu ułożyć związane nitką zioła. Garnek nakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 150°C piekarnika na dwie i pół godziny.
  • 4. Pieczarki obrać, opłukać, pokroić na duże kawałki i podsmażyć na na złoty kolor na silnie rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Na pół godziny przed końcem pieczenia przełożyć je do garnka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkiwołowinakuchnia francuskagulasz wołowygulasz z piekarnikaJulia Childefilmowa kuchnia

Komentarze

Podobne przepisy

Wołowina po azjatycku

Dodane przez: czarrna

Wołowina po azjatycku

Wołowina na ostro z makaronem ryżowym...

Wołowina z kapustą po chińsku

Dodane przez: Kloruś

Wołowina z kapustą po chińsku

Wołowina z kapustą, grzybami mun...

Wołowina po chińsku

Dodane przez: czarrna

Wołowina po chińsku

Kolorowe i aromatyczne danie :)

Wołowina po meksykańsku

Dodane przez: 2milutka

Wołowina po meksykańsku z ryżem

Szybko smacznie i kolorowo na obiad.

Boeuf Strogonow

Dodane przez: Konto nieaktywne

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to danie kuchni...

Ostra wołowina po koreańsku

Dodane przez: igraszki losu

Ostra wołowina po koreańsku

Potrawa dla fanów ognia w ustach,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE