Włoski tort ziemniaczany torta di patate

5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kilka lat pracowałam we Włoszech i polubiłam tamtejszą kuchnię. Wróciłam wiele lat temu, aleczęsto gotuję dania włoskie. Mam wspaniałą wnusię Natalkę, która mieszka w Rzymie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3/4 kostki masła
    duża kulka mozzarelli
    15 dag mortadeli, szynki lub wędzonego boczku
    2 jajka
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
    bułka tarta do posypania
    2 łyżki sera parmezan
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoski tort ziemniaczany torta di patate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przecieramy do większego naczynia (aby można było wygodnie wymieszać składniki). Do ziemniaków dodajemy masło, mieszamy. Dodajemy parmezan, jajka, sól,
    pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Mieszamy.
  • 2. Mozzarellę kroimy w plastry, a wędlinę w drobną kostkę. Blachę (najlepiej teflonową), smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
  • Włoski tort ziemniaczany torta di patate 3. Masę ziemniaczaną dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy równomiernie w blasze, na masie układamy mozzarellę, wędliny i przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Równo uklepujemy, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 °C. Tort jest gotowy, gdy na wierzchu utworzy się
    rumiana skorupka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mozzarella Ziemniaki

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

4.97 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort ziemniaczany

4.97 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort ziemniaczany

rzelkazag Prosta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. 2 godz. 20 min

To może cię zainteresować