Kilka lat pracowałam we Włoszech i polubiłam tamtejszą kuchnię. Wróciłam wiele lat temu, aleczęsto gotuję dania włoskie. Mam wspaniałą wnusię Natalkę, która mieszka w Rzymie.
Składniki:
1 kg ziemniaków
3/4 kostki masła
duża kulka mozzarelli
15 dag mortadeli, szynki lub wędzonego boczku
2 jajka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
bułka tarta do posypania
2 łyżki sera parmezan
Włoski tort ziemniaczany torta di patate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przecieramy do większego naczynia (aby można było wygodnie wymieszać składniki). Do ziemniaków dodajemy masło, mieszamy. Dodajemy parmezan, jajka, sól,
pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Mieszamy.
2.Mozzarellę kroimy w plastry, a wędlinę w drobną kostkę. Blachę (najlepiej teflonową), smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
3.Masę ziemniaczaną dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy równomiernie w blasze, na masie układamy mozzarellę, wędliny i przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Równo uklepujemy, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 °C. Tort jest gotowy, gdy na wierzchu utworzy się
rumiana skorupka.
Komentarze