Torta Di Rosa - Tort Różany

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Posiadam przepis na tani, szybki i bardzo dobry placek, który podbił serca każdego, kto choć raz go spróbował. Przepis przywędrował ze mną aż z południowych Włoch i od tej pory systematycznie gości u mnie na stole :) Jako studentka - cenię sobie wszystko co można zrobić tanio i szybko - ten przepis

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    3 żółtka
    1 łyżka cukru
    3 łyżki oleju
    150 ml mleka
    30 g drożdży
    300 g mąki


    Składniki na masę:

    150 g masła
    150 g cukru
    skórka z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Torta di rosa - tort różany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W dużej misce połącz żółtka, cukier i olej. W 150 ml lekko podgrzanego mleka rozpuść drożdże. Wszystko wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj wszystko widelcem. Powinna wyjść kulka, którą wyrabiaj już na stolnicy. Całość ciasta rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.

    2. Masa: masło połącz z cukrem i świeżo startą skórką z cytryny następnie całość dobrze wyrób ręką.

    3. Masę rozprowadź po cieście. Później ciasto zwijaj jak roladę. Następnie potnij je na kawałki co 3 cm. Wyłóż je na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach, miejscem cięcia do góry.

    4. Włóż ciasto do piekarnika na ok. 15 min przy temp. 50 stopni C. W momencie, gdy ciasto na tyle urośnie, że jego kawałki się połączą - zwiększ temp. do 150 stopni i piecz ok. 30 min - do momentu, gdy ciasto ładnie się zrumieni.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować