Wiśnie w alkoholu do ciast i deserów

4.44 (162 ocen)

  • 10 min

Wiśnie w alkoholu będą wspaniale smakować w różnego rodzaju świątecznych tortach, ciastach lub deserach. Przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu, natomiast efekt końcowy jest wspaniały.

  • 10 min

Składniki:

  • 3 szklanki drylowanych wiśni (mogą być mrożone)
    wódka lub biały rum (0,7 l)
    1/2 szkl. cukru
    opcjonalnie laska cynamonu lub laska wanilii
Wystaw ocenę:

4.44 (162 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Wiśnie w alkoholu do ciast i deserów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie wrzucamy do wyparzonego słoika, zasypujemy cukrem i zalewamy alkoholem. Jeśli macie w domu laskę cynamonu lub ziarna wanilii to dodajcie je również do słoika. taki dodatek sprawi, że wiśnie będą posiadać wspaniałą nutę w swoim smaku. Słoik z wiśniami umieszczamy w piwnicy i potrząsamy nim co kilka dni.

Porady

Tak przygotowane wiśnie najlepiej smakują po ok. 1-2 miesiącach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Spirytus Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować