Ciasto z wiśniami to idealny wypiek w środku lata! Kiedy skończą się truskawki i czereśnie, przychodzi czas na wiśnie. Warto korzystać z lata pełnymi garściami i wykorzystywać wszystkie sezonowe owoce. A wiśnie idealnie pasują do słodkich wypieków. Owoce stanowią zgrany duet z czekoladą, migdałami i kremem waniliowym. Można więc wyczarować z takich zestawień pyszne desery, co potwierdzają liczne przepisy na ciasto z wiśniami naszych użytkowników.
Nie zapomnijmy też, że owoce wiśni doskonale nadają się do mrożenia. Dodając je do wypieków, nie musimy ich rozmrażać, dzięki czemu ciasto z wiśniami można mieć w kilka chwil także na jesień lub zimie. Kiedy więc będziemy zabierać się za drylowanie wiśni do kompotu na zimę, warto wypestkować więcej owoców i przygotować słodkie ciasto z wiśniami z kwaskowatą, owocową nutą lub zamrozić zapasy wiśni i wykorzystać je zimą!


Ciasto z wiśniami – rodzaje

Ciasto z wiśniami może być przygotowane na bazie różnego rodzaju ciasta. Ciasto z wiśniami, które najczęściej kojarzy nam się z letnimi wypiekami, powstaje na bazie ciasta ucieranego, biszkoptu lub ciasta kruchego. Ciasto kruche można zrobić z mąką pszenną, wymieszać ze zmielonymi migdałami lub w całości zamienić na mąkę pełnoziarnistą. Mniej popularną wersją na ciasto z wiśniami jest wypiek na bazie ciasta francuskiego. Ciasto francuskie można wykonać samemu lub kupić gotowe w sklepie spożywczym. Najlepiej wybierać produkty na bazie naturalnego masła. Wtedy dodatkowo podbiją smak wiśni. Z ciasta francuskiego można przygotować tarty lub stworzyć koperty wypełnione farszem wiśniowym. Ponadto ciasto z wiśniami może przybrać formę apetycznych muffinek. Takie babeczki warto łączyć z kawałkami posiekanej gorzkiej czekolady lub z orzechami.


Ciasto z wiśniami – nadzienie

Aby powstało pyszne ciasto z wiśniami, warto zastanowić się, jakie dobrać do niego nadzienie. Poza owocami, ciasto z wiśniami może mieć intensywniejszy smak za sprawą ekstra dodatków. Odrobina soku z cytryny, podprażone płatki migdałowe albo wiórki kokosowe z pewnością odmienią smak ciasta z wiśniami. Wiśnie przed dodaniem do ciasta warto obsypać i dokładnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Pod wpływem temperatury wiśnie nie przemokną, a mąka stworzy apetyczną masę w cieście. Jednym z bardziej zaskakujących dodatków jest twaróg. Ciasto twarogowe z wiśniami nie przypomina w smaku sernika. Podstawą jest rodzaj ciasta kruchego, który na wierzchu ma mnóstwo kuszącej kruszonki. Twaróg jest w składzie ciasta kruchego. W przeciwieństwie do sernika, gdy wiśnie dodaje się do masy serowej, a nie do nadzienia.


Jak zrobić ciasto z wiśniami?

Wiśnie z kompotu trzeba dobrze odsączyć i obtoczyć w 4 łyżkach mąki, tak aby dobrze pokryć owoce. Następnie foremkę z kominem trzeba nasmarować tłuszczem. Potem 150 g masła trzeba utrzeć z 160 g cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego na jasną i puszystą masę. Dalej ucierając, należy dodać szczyptę soli. Następnie trzeba wbijać po kolei 3 jajka i dalej ucierając. Następnie 280 g mąki pszennej należy przesiać z 16 g proszku do pieczenia. Sypkie składniki należy wsypać do ciasta i dolać 3 łyżki mleka. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać. Wiśnie rozłożyć na cieście i lekko docisnąć. Ciasto z wiśniami należy piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175 ° Celsjusza przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Na koniec ciasto z wiśniami należy ostudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.


Przepis na pyszne ciasto z wiśniami

Sposobów na pyszne ciasto z wiśniami jest co niemiara. Każdy łasuch ma swój ulubiony przepis na sezonowe ciasto z wiśniami. Warto wybrać to, które najbardziej przypada do gustu. Ciasto z wiśniami może być również smakołykiem z galaretką. Galaretka może być wylana na ułożonych owocach lub dodana do kremu wykonanego z mascarpone. W taki krem można wmieszać wiśnie z kompotu i nadziewać korpusy z kruchego ciasta.

Wystarczy, że 5 żółtek zostanie utartych z cukrem pudrem na kogel-mogel. Następnie należy dodać pół opakowania budyniu i całość ucierać na krem. Do utartych żółtek dodać szklankę gorącego mleka, następnie zagotować i silnie mieszać, aby nie powstały grudki. Powstałą masę budyniową należy wystudzić. Następnie kostkę masła należy utrzeć i dodawać po 1 łyżce budyniu. Masę podzielić na dwie części, do jednej można dodać łyżkę kakao. Po jednym opakowaniu galaretki cytrynowej i galaretki wiśniowej należy rozpuścić osobno, a następnie wystudzić. Kolejnym krokiem jest przygotowanie tortownicy o wymiarach średnicy 26 cm. Na dnie tortownicy należy ułożyć 300 g biszkoptów namoczonych w galaretce cytrynowej. Na wierzchu biszkopty należy położyć masę ciemną. Następnie biszkopty również namoczone w galaretce cytrynowej i masę białą na wierzch. Na białej masie trzeba ułożyć odsączone wiśnie i zalać tężejącą galaretką wiśniową. Ciasto z wiśniami w tortownicy należy wstawić do lodówki na noc. Ciasto z wiśniami jest gotowe do podania.