Wiosenny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krakersy mielimy w malakserze na drobny pył,masło roztapiamy. Ciepłe masło łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami i wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy dokładnie masę ciasteczkową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i podpiekamy przez ok.10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
2.Wszystkie składniki na ser dokładnie miksujemy ze sobą i na sam koniec wsypujemy posypkę. Mieszamy już łyżką. Gotową masę serową przelewamy na podpieczony spód wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.50-55 minut aż góra sernika ładnie się zetnie. Upieczony sernik studzimy przez 15 minut w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Następnie otwieramy piekarnik
3.Śmietankę ubijamy i dodajemy cukier puder. Gotową bitą śmietaną smarujemy wierzch i boki sernika. Możemy udekorować wg własnych upodobań.
Porady
Sernik może być udekorowany samą bitą śmietaną bez dodatku barwnika czy posypek. Będzie rónie smaczny
Komentarze