BEZ PIECZENIA Szarlotka z kremem i musem czekoladowym

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Ciasto nie wymagające pieczenia z musem jabłkowym,kremem budyniowym i musem czekoladowym. Wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują.

  • 60 min

Składniki:

  • Przepis na blaszkę o wymiarze 21 x 29 cm

    WARSTWY HERBATNIKOWE:
    będą Wam potrzebne ok.dwóch opakowań herbatników jasnych maślanych (użyłam z biedronki bonitki)
    herbatniki kakaowe (użyłam petit beurre 200g)

    MUS JABŁKOWY:
    ok.1kg słodkich jabłek (u mnie 5 sztuk średniej wielkości jabłek)
    4 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    16g cukru wanilinowego
    2 łyżki likieru advokat (można pominąć)
    1 łyżka cynamonu
    1 galaretka pomarańczowa

    KREM BUDYNIOWY:
    2 budynie w proszku o smaku banana bez cukru (może być śmietankowy lub waniliowy)
    5 łyżek cukru
    500ml mleka
    200g masła w temperaturze pokojowej

    MUS CZEKOLADOWY:
    100g gorzkiej czekolady
    400g śmietanki kremówki 30%
    2 łyżki żelatyny
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bez pieczenia szarlotka z kremem i musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę wsypujemy cukry i dodajemy wodę. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka delikatnie będą się rozpadać i puszczą sok. Na sam koniec dodajemy likier,cynamon i galaretkę w proszku. Mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i delikatnego stężenia musu.
  • 2. Budynie mieszamy w 200ml mleka pozostałą część gotujemy razem z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy i dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
  • 3. 100g śmietanki gotujemy,czekoladę łamiemy na kosteczki. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego sosu. Odkładamy do wystudzenia i stężenia (najlepiej przygotować sobie sos dzień wcześniej i włożyć do lodówki). Pozostałą część śmietanki ubijamy,żelatynę zalewamy wodę,mieszamy (zalewamy tak aby woda przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia.Do ubitej śmietanki dodajemy sos czekoladowy i jeszcze raz miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu i jeszcze ciepłą przelewamy do musu (najlepiej jest dodać łyżkę bitej śmietany do ciepłej żelatyny żeby ją zahartować i dopiero wlać do całości). Wszystko jeszcze raz ubijamy. Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie sosu czekoladowego możecie dodać łyżkę gorzkiego kakao i cukier puder do smaku.

    Przełożenie: Dno blachy wykładamy maślanymi herbatnikami->na herbatniki wykładamy mus jabłkowy->przykrywamy warstwą kakaowych herbatników->wykładamy krem budyniowy->warstwa maślanych herbatników->wierzch mus czekoladowy

    *mus jabłkowy,krem budyniowy oraz mus czekoladowy dosładzajcie wg własnego uznania :).Jeżeli robicie w większej blaszce zwiększcie chociaż o 1/4 ilość składników

    Wkładamy na całą noc do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować