Ciasto nie wymagające pieczenia z musem jabłkowym,kremem budyniowym i musem czekoladowym. Wszystkie warstwy idealnie do siebie pasują.
60 min
Składniki:
Przepis na blaszkę o wymiarze 21 x 29 cm
WARSTWY HERBATNIKOWE:
będą Wam potrzebne ok.dwóch opakowań herbatników jasnych maślanych (użyłam z biedronki bonitki)
herbatniki kakaowe (użyłam petit beurre 200g)
MUS JABŁKOWY:
ok.1kg słodkich jabłek (u mnie 5 sztuk średniej wielkości jabłek)
4 łyżki cukru
3 łyżki wody
16g cukru wanilinowego
2 łyżki likieru advokat (można pominąć)
1 łyżka cynamonu
1 galaretka pomarańczowa
KREM BUDYNIOWY:
2 budynie w proszku o smaku banana bez cukru (może być śmietankowy lub waniliowy)
5 łyżek cukru
500ml mleka
200g masła w temperaturze pokojowej
Bez pieczenia szarlotka z kremem i musem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę wsypujemy cukry i dodajemy wodę. Gotujemy na małym ogniu aż jabłka delikatnie będą się rozpadać i puszczą sok. Na sam koniec dodajemy likier,cynamon i galaretkę w proszku. Mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia i delikatnego stężenia musu.
2.Budynie mieszamy w 200ml mleka pozostałą część gotujemy razem z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony proszek budyniowy. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy i dodajemy wystudzony budyń. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu.
3.100g śmietanki gotujemy,czekoladę łamiemy na kosteczki. Gorącą śmietanką zalewamy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitego gęstego sosu. Odkładamy do wystudzenia i stężenia (najlepiej przygotować sobie sos dzień wcześniej i włożyć do lodówki). Pozostałą część śmietanki ubijamy,żelatynę zalewamy wodę,mieszamy (zalewamy tak aby woda przykryła żelatynę) i odstawiamy do napęcznienia.Do ubitej śmietanki dodajemy sos czekoladowy i jeszcze raz miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy na małym ogniu i jeszcze ciepłą przelewamy do musu (najlepiej jest dodać łyżkę bitej śmietany do ciepłej żelatyny żeby ją zahartować i dopiero wlać do całości). Wszystko jeszcze raz ubijamy. Jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie sosu czekoladowego możecie dodać łyżkę gorzkiego kakao i cukier puder do smaku.
*mus jabłkowy,krem budyniowy oraz mus czekoladowy dosładzajcie wg własnego uznania :).Jeżeli robicie w większej blaszce zwiększcie chociaż o 1/4 ilość składników
Komentarze