Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letnim mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier i odstawiamy na 10 minut. Owoce moczymy w ciepłej wodzie na ok.30 minut następnie odsączamy i obsypujemy mąką. W ten sposób owoce równomiernie rozłożą się w babce i nie opadną na dno. Rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami na sam koniec wlewamy masło i dodajemy owoce. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcie na ok.60 minut. Po tym czasie formę z kominem smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie bułką tartą .Ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do formy.Odstawiamy jeszcze na ok.30 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.30-35 minut.
Przed podaniem pudrujemy lub lukrujemy
Komentarze