Babka Drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tradycyjna babka drożdżowa z bakaliami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    500g mąki pszennej
    150ml mleka
    30g świeżych drożdży
    50g masła rozpuszczonego i wystudzonego
    2 jajka
    szczypta soli
    100g cukru
    ulubione owoce kandyzowane (użyłam wiśni oraz gruszek)
    aromat pomarańczowy

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier i odstawiamy na 10 minut. Owoce moczymy w ciepłej wodzie na ok.30 minut następnie odsączamy i obsypujemy mąką. W ten sposób owoce równomiernie rozłożą się w babce i nie opadną na dno. Rozczyn łączymy z pozostałymi składnikami na sam koniec wlewamy masło i dodajemy owoce. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcie na ok.60 minut. Po tym czasie formę z kominem smarujemy masłem i obsypujemy delikatnie bułką tartą .Ciasto jeszcze raz wyrabiamy i przekładamy do formy.Odstawiamy jeszcze na ok.30 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni funkcja góra-dół i pieczemy przez ok.30-35 minut.
    Przed podaniem pudrujemy lub lukrujemy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy