Babka czekoladowo-karmelowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niesamowita babka dwukolorowa z polewą karmelową i czekoladową. Wierzch zdobią pokrojone na kawałki krówki oraz solone orzeszki ziemne. Smak rewelacyjny...babka wyszła pulchna i bardzo mięciutka. Polecam na nadchodzące Święta. Łatwa do wykonania :)

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    200g cukru
    80ml oleju
    1 jajko
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    300g mąki
    3 łyżki gorzkiego kakao
    150ml zagotowanej,gorącej wody
    200ml mleka
    pół łyżeczki sody
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    POLEWA KARMELOWA:
    100g cukierków krówki
    100g śmietany 18%
    25g masła

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    80g gorzkiej czekolady
    100g śmietany 18%
    25g masła
    2 łyżki wody
    POZOSTAŁE:
    orzeszki ziemne
    krówki do dekoracji (użyłam 4-5 sztuk cukierków)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Babka czekoladowo-karmelowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Forma z kominem średnica ok.22-23 cm
    CIASTO:Kakao rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na bok. Konsystencja powinna być delikatnie płynna.Jeżeli będzie za gęste dolejcie wody. Pozostałe składniki łączymy w pozostałej misce za pomocą miksera. Do miseczki odkładamy 4 spore łyżki jasnej masy i do pozostałej wlewamy przestudzone kakao i mieszamy. W ten sposób powinniśmy uzyskać jedną misę z masą czekoladową i drugą miskę z masą jasną.Formę smarujemy masłem i posypujemy delikatnie kaszą manną lub bułką tartą. Na początku wylewamy pierwszą partię masy czekoladowej na masę czekoladową wykładamy część masy jasnej i za pomocą patyczka mieszamy kolory. Wykładamy resztę masy czekoladowej i ponownie jasną masę. Powtarzamy czynność i mieszamy masy patyczkiem. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni funkcja góra dół i pieczemy przez ok.55-60 minut do tzw.suchego patyczka.
  • 2. POLEWA KARMELOWA:Masło rozpuszczamy razem ze śmietaną i dodajemy połamane na kawałki krówki. Wszytko mieszamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Gotową polewą polewamy wystudzoną babkę.
  • 3. POLEWA CZEKOLADOWA:Wodę,masło oraz śmietankę zagotowujemy i ściągamy z ognia. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Gotową polewę wylewamy na karmel.
    Wierzch babki posypujemy orzeszkami solonymi ziemnymi i kawałkami krówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować